Kleine bitcoiners kopen 2,54 keer zo veel BTC als wat miners ‘bijprinten’

Het lijkt erop dat bitcoin wallets (of: adressen) met minder dan 100 BTC de afgelopen maand flink hebben bijgekocht.

Bitcoinbezit opgedeeld

Volgens on-chain data van Glassnode kocht de groep zogenoemde shrimps (ook wel bekend als garnalen, of adressen met minder dan 1 BTC) samen met de “vissen” (minder dan 100 BTC) de afgelopen maand gemiddeld 2.286 BTC per dag uit de markt.

Dat is maar liefst 2,54 keer de dagelijkse mining vergoeding. Momenteel komt er 900 nieuwe bitcoin per dag vrij als gevolg van de uitgedeelde block subsidies. Om precies te zijn gaat het om 6,25 BTC per block (of per gemiddeld tien minuten).

Zoals onderstaande grafiek laat zien, waren de maandelijkse “absorption rates” voor garnalen, krabben en vissen respectievelijk 117%, 80% en 57%.

Kleine bitcoinbezitters kochten 254% van bitcoin mining subsidie op

Dat is maar liefst 254% van het totale aantal nieuw gemaakte bitcoins in deze periode. Met een prijs van ongeveer $26.300, is dat meer dan $60 miljoen aan BTC per dag.

Je kunt de cohorts qua bitcoinbezit opdelen in een aantal groepen:

  • Garnalen hebben nu 1,26 miljoen BTC, of 6,6% van de totale circulating supply. Precies een jaar geleden was het nog 4,86%.
  • Krabben zijn goed voor 2,03 miljoen BTC, dat is 10,5% van de supply. Het totale bezit van deze groep is gestegen van 8,7% ten opzichte van een jaar geleden.
  • Het aantal bitcoin dat in handen is van whales is afgenomen. In juni 2023 is dit 34,4%, terwijl dat tijdens de eerste halving van bitcoin in 2012 nog 62,7% was. De whales hebben momenteel ongeveer 6,64 miljoen BTC, een daling ten opzichte van een piek van 7,8 miljoen BTC in 2016.

Al met al kun je stellen dat de bitcoin steeds eerlijker verdeeld zijn onder alle bitcoiners. Van een Cantillon effect lijkt allerminst sprake te zijn.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...