1.433 stokoude bitcoin (BTC) verplaatst

Een opvallende transactie: maar liefst 1.433 bitcoin die al meer dan 10 jaar in een wallet zijn opgeslagen, komen tot leven. Het gebeurt niet zo vaak dat zeer oude BTC zich verplaatst op het netwerk.

Het is altijd raden welke redenen ten grondslag liggen aan de transactie, want transacties op het netwerk zijn pseudoniem. Ook nu is niet te achterhalen wie de verzender is. Door de bank zijn er een aantal redenen: winstname ligt voor de hand, want de bitcoinprijs lag 10 jaar geleden op minder dan 100 dollar per bitcoin. Het is onduidelijk of de ontvangende wallet een beurs of broker waar deze bitcoins zijn te verzilveren. Ook het simpelweg het verplaatsen van bitcoin naar een andere wallet kan een reden zijn. De verkoop van 1.433 bitcoin, omgerekend 37,8 miljoen dollar zal de spotprijs in ieder geval amper doen bewegen.

Een analist van CryptoQuant maakt melding van deze transactie en hij maakt gebruik van de metric Spent Output Age Bands.Dit zegt iets over de tijdsperiode dat bitcoinbezitters hun btc bereid zijn vast te houden. Een belangrijke component van deze (en vele andere) metric is de Unspent Transaction Output (UTXO).

Dat is een beetje bitcoin waarvan je kunt aantonen dat je de baas bent, omdat je de private key in handen hebt. Het totaal van UTXO’s is de balans die je in een wallet afleest.

Spent Out Age Bands is te omschrijven als een bundel van UTXO’s die zijn gecreëerd binnen
een bepaalde tijdsperiode.

De gele piek is de transactie met daarin bitcoin van meer dan 10 jaar, dan slaat de metric namelijk uit.

1.433 stokoude bitcoin (BTC) verplaatst

Leestip: in dit Focus-artikel gaat analist Maarten Regterschot in op stokoude bitcoins die in beweging komen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCon-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...