Koersexplosie bitcoin lijkt aanstaande op basis van deze data

429 totale weergaven

De Bitcoin Greed and Fear Index van Matrixport suggereert dat we op korte termijn een stijging van de bitcoin koers kunnen verwachten. Meestal is de index van Matrixport een interessante contra-indicator. Zodra er een score van 90 procent uitrolt is er vaak sprake van hebzucht en overmatig optimisme, terwijl een score van 10 procent het tegenovergestelde betekent.

Koersexplosie bitcoin lijkt aanstaande op basis van deze data
Bron: Matrixport

In juli maakte de index een schuiver naar 30 procent en inmiddels is de score weer opgeklommen naar 60 procent.

Dit is bullish voor bitcoin

We zien dus weer een kleine opleving vanaf een lokale bodem. In juli stond de index nog op 90 procent, wat in veel gevallen een lokale top markeert voor de bitcoin koers. Gezien de bovenstaande grafiek kwam dat ook ditmaal uit en bewees de Greed and Fear Index van Matrixport zich wederom als een betrouwbare contra-indicator.

Op het moment van schrijven is de indicator aan een opleving bezig, nadat deze vanaf de bodem van ongeveer 30 procent alweer is opgeklommen naar 60 procent.

De bitcoin koers moet nog volgen, maar volgens Markus Thielen (hoofd onderzoeksafdeling Matrixport) is dit een bullish signaal voor bitcoin.

Bitcoin beweegt al weken heen en weer tussen de 28.000 en 30.000 dollar. Zou dit dan voldoende zijn om de bulls de wind in de rug te geven zodat zij de bitcoin koers definitief boven de 30.000 dollar kunnen brengen?

Spot Bitcoin ETF lijkt cruciaal voor de koers

Een cruciaal element in dit verhaal lijkt weggelegd voor de Spot Bitcoin ETF die onder andere het grote BlackRock recent aanvroeg in de Verenigde Staten. Mocht die goedkeuring krijgen, dan kan dat een ware explosie in het sentiment veroorzaken.

We hebben overigens ook nog een wildcard in het verschiet, want op 13 augustus (over twee dagen) moet de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) al beslissen over de ETF-aanvraag van ARK Invest, het populaire beleggingsfonds van Cathie Wood.

13 augustus valt op een zondag, dus de kans is aanwezig dat de toezichthouder de beslissing vandaag al bekendmaakt. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal de beslissing ergens volgende week vallen.

De meeste analisten verwachten echter dat de SEC de beslissing over de ETF-aanvraag van ARK Invest uitstelt. De volgende deadline zou dan op 11 november 2023 komen, die ze ook nog kunnen uitstellen naar de laatste deadline van 10 januari 2024. We moeten voor de Spot Bitcoin ETF dus nog even geduldig zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....