Bitcoin koers stabiel op 29.100 dollar; maar volatiliteit lonkt

554 totale weergaven

De bitcoin koers lijkt op dit moment redelijk stabiel rond de 29.100 dollar; maar volgens een onderzoek van K33 van eerder deze week komen er volatiele tijden aan voor bitcoin. De afgelopen zes weken handelde de koers binnen een nauwe bandbreedte en leek bitcoin immuun voor macro-economische ontwikkelingen en andere relevante gebeurtenissen.

"Een diepe bitcoin-slaap wordt vaak opgevolgd door een abrupt ontwaken", aldus K33 analist Vetle Lunde.

Volatiliteit op komst

Op de korte termijn verwacht Lunde een ware uitbarsting van de volatiliteit. Volgens hem is de druk inmiddels tot een maximum opgebouwd en is de volatiliteit van bitcoin als een vulkaan die op uitbarsten staat.

Nu is het natuurlijk vooral de vraag naar welke kant die volatiliteit zal opslaan. Voor ons is het te hopen dat het gaat om een opwaartse eruptie van de volatiliteit.

Volgens het onderzoek van K33 Research is de vijfdaagse volatiliteit van bitcoin zelfs onder die van de S&P 500, goud en de Nasdaq 100 gedoken.

Dit is de afgelopen jaren slechts een paar keer gebeurd, waarna bitcoin vaak aan een gigantische koersbeweging begon. Ook de dertigdaagse volatiliteit staat op dit moment op het laagste punt in vijf jaar tijd.

Wat betekent die lage volatiliteit voor bitcoin?

Die lage volatiliteit heeft waarschijnlijk vooral te maken met de onzekerheid die momenteel in de markt heerst. Het macro-economische klimaat maakt het op dit moment lastig om te investeren voor de korte tot middellange termijn. Niemand kan je precies vertellen in hoeverre de wereldeconomie in staat zal zijn om de renteverhogingen van centrale banken van zich af te slaan.

Vooralsnog lukt dat aardig en met name in de Verenigde Staten lijkt de economie sterk. Dat kan echter zomaar omslaan. Macro-economisch gezien is de tendens op dit moment negatief voor de bitcoin koers, maar aan de andere kant staan dan weer de bitcoin halving, de BlackRock ETF en de plannen van MicroStrategy om voor 750 miljoen dollar aan bitcoin bij te kopen.

Kortom, er zijn een hoop argumenten voor- en tegen bitcoin te verzinnen op dit moment. Dat verklaart wellicht waarom de koers een beetje besluiteloos oogt en er geen duidelijke richting te bespeuren is in het koersverloop van bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....