Komen de marges van bitcoin miners onder druk?

Miners hebben een belangrijke positie bij het minen van bitcoin. Deze bedrijven hebben de beschikking over honderden miljarden dollars aan mining hardware om het volgende block te vinden.

Bitcoin mining in een notendop

Mining is een continue strijd tussen alle aangesloten computers op het netwerk om nieuwe bitcoin vinden, gestroomlijnd door het proces dat proof-of-work heet. Miners krijgen 6,25 bitcoin per gevonden block, wat neerkomt op ~$180.000 per block. Vanaf februari 2024 gaat deze block subsidie weer door de helft: 3,125 BTC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

2021 was het jaar waarin de miningwereld werd opgeschrikt door het verbod in China. Dat leidde tot een exodus van miners naar andere delen van de wereld. Kazachstan maar ook Noord - en Latijns-Amerika. Niettemin vindt er nog wel degelijk mining in China plaats, zo blijkt uit recente schattingen van de Universiteit van Cambridge.

Hoe vergaat het eigenlijk de miners in 2022? Want prijstechnisch gezien, in dollartermen gemeten, is dit een slecht jaar voor bitcoin tot nu toe. De koers zit maar liefst 58% van de all-time high van 2021 af, volgens het Clark Moody Dashboard.

Winstgevendheid onder druk?

De Amerikaanse analist Dylan LeClair analyseert in dit draadje de huidige staat van de miners in de markt.

LeClair zegt onder meer dit:

  • De huidige hashrate, de geschatte computerkracht, ligt 20% boven de hashrate ten tijde van het Chinese verbod op mining. Terwijl de prijs op het laagste punt van de afgelopen 16 maanden zit. Hij concludeert terecht: neemt de computerkracht toe de komende maanden, de onderlinge concurrentie van miners, en / of daalt de prijs verder, dan staat de winstmarge van miners verder onder druk.
  • De geschatte hashrate (14-daags gemiddelde) is de afgelopen twee weken gedeeld van 225 extrahash per seconde naar 211 extrahash per seconde. Dat is volgens de analist goed nieuws voor de miners die nog steeds actief zijn want dan is de kans groter dat bij een block kunnen vinden. Dat miners stoppen, schrijft hij toe aan hogere energielasten ten opzichte van een gedaalde bitcoinprijs. 
  • Volgens de indicator Hash Ribbons, bedacht door Charles Edwards van Capriole, zitten miners nog niet in capitulatiegebied. Zodra de 30-daagse moving average van deze indicator over de 60-daagse moving average kruist, is dat historisch gezien een koopmoment gebleken (indicator kleurt groen). Van die absolute bodem is nu nog geen sprake, maar volgens LeClair is het een indicator om in de gaten te houden.
  • Hij waarschuwt wel voor een hypothetische situatie: zodra de prijs van bitcoin zwakte blijft tonen, de hashrate blijft stijgen (bedrijven gaan leningen aan om extra machines te kopen) en de energielasten blijven stijgen, dan volgt er ook een verder squeeze op de miningmarkt. Miners worden dan gedwongen de stekkers uit het stopcontact halen omdat de voorwaarden uit hun energiecontracten achterhaald (te ongunstig zijn) in de huidige en toekomstige marktomstandigheden. Dat leidt tot een massaverkoop van mining machines.

De komende maanden moet blijken of deze waarschuwing voorspellende waarde heeft of niet. Mining kan bij een hoge bitcoinprijs een uiterst lucratieve aangelegenheid zijn, maar momenteel zitten miners in de hoek waar de eerste klappen vallen. Want ook de aandelen van beursgenoteerde miningbedrijven in Amerika laten een dalende trend zien.

Tegelijkertijd hebben deze bedrijven een behoorlijke voorraad bitcoin opgebouwd en hebben ze vooralsnog geen moeite om nieuwe geldkanalen te benutten via de beurs of bij gespecialiseerde bitcoinbanken zoals Silvergate of andere geldschieters op de miningmarkt. Ook omdat zij letterlijk proof-of-work van hun investeringen laten zien en bitcoin kunnen overleggen als bedrijfsresultaat.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...