China op tweede plek qua bitcoin miners, volgens onderzoek Cambridge

Volgens nieuwe data van het Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF) zijn er nog steeds bitcoin miners in China actief, ondanks het verbod van een jaar geleden.

Mining in China

Volgens het onderzoeksteam is nog steeds een groot aandeel van de rekenkracht afkomstig uit het Aziatische land. In september 2021, drie maanden nadat autoriteiten de aanval op bitcoin miners hadden geopend, was dit nog 21% om precies te zijn. Daarmee nam China de tweede stek in handen, achter de Verenigde Staten (27%).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sindsdien is de rekenkracht van het totale netwerk enorm gestegen, waardoor het procentuele aandeel uit China is gedaald. Numeriek gezien was er wel een bescheiden toename, van 11,54 EH/s in augustus 2021 naar 12,15 EH/s in januari 2022.

China op tweede plek qua bitcoin miners, volgens onderzoek Cambridge

Volgens de CBECI daalde het aandeel van China’s rekenkracht in juli en augustus 2021 tot 0%. Ze denken daarom aan twee scenario’s:

  • of er was een massale terugkeer van miners, die ondanks het verbod toch weer actief worden.
  • of de miners die in juli en augustus gewoon actief bleven, hebben dat heel goed geheim kunnen houden.

De onderzoekers schrijven dat een plotselinge verandering “onwaarschijnlijk lijkt gezien fysieke beperkingen”. Ze denken daarom dat miners andere locaties rapporteerden ten opzichte met de realiteit.

Volgens Alexander Neumueller, projectleider in het Digital Assets Team van de CBECI, is het niet duidelijk hoeveel Chinese miners in juli en augustus daadwerkelijk de stekker uit het stopcontact hebben gehaald.

“Maar miners in China lijken zich meer op hun gemak te voelen om opnieuw hun locatie te delen.”

Verenigde Staten

Volgens hetzelfde onderzoek scoort de Verenigde Staten goed. Ze hadden in januari 37% van de mondiale rekenkracht in handen.

Vooral in een handjevol staten gaat het hard. Vanaf januari 2021 waren Georgië (30,76%), Texas (11,22%) en Kentucky (10,93%) de belangrijkste plekken bínnen de VS.

China op tweede plek qua bitcoin miners, volgens onderzoek Cambridge

Andere staten met veel rekenkracht waren New York (9,77%), Californië (7,9%), North Carolina (4,7%) en Washington (4,1%).

Kazachstan moest iets inleveren. Voorheen was dit ook een populaire bestemming voor mining bedrijven, maar de afgelopen maanden zijn enkelen van hen het land uitgezet.

Volgens de gegevens van CCAF daalde de totale rekenkracht in januari 2022 tot 24,79 EH/s, waardoor het marktaandeel van Kazachstan daalde tot 13,22%, van 18,31% in oktober 2021.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsChinamining