Komt Noord-Korea in de problemen door bitcoin dip?

De enorme crash die de bitcoin koers de afgelopen maanden doormaakte heeft pijnlijke consequenties voor het Noord-Korea van president Kim Jong-Un. Reuters weet via enkele insiders te melden dat de door Hermit Kingdom gestolen assets flink in waarde gedaald zijn en dat daarmee de financiering van de wapenprogramma’s een knauw krijgt.

Wat doet Noord-Korea met bitcoin?

Hermit Kingdom is een groep van Noord-Koreaanse hackers die voor het land cyberaanvallen uitvoert om cryptocurrency’s te stelen om deze vervolgens te verkopen voor bitcoin. Die bitcoin probeert het daarna te verkopen voor cash wat ze buiten het land aanhouden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens Chainalysis gebruikt Noord-Korea ook allerlei privacy-tools om de munten die ze weten te bemachtigen “in het witte circuit” te krijgen. Volgens de Noord-Koreaanse ambassade in London is dit nieuws over het land echter complete onzin.

“We hebben helemaal niets gedaan en al deze verhalen zijn gewoon Amerikaanse propaganda”, aldus de Noord-Koreaanse ambassadeur. Wat we precies moeten geloven en wat niet is onduidelijk, maar het verhaal rondom Noord-Korea en bitcoin begint steeds spannender te worden.

‘Noord-Korea heeft 2 miljard dollar buitgemaakt’

Als we Reuters mogen geloven, dan heeft Noord-Korea in 2019 ruim 2 miljard dollar buitgemaakt met hun cyberaanvallen. Het gros van dat geldbedrag zou het land inzetten om hun wapenprogramma’s te financieren. Het lastige aan dit soort geruchten is uiteraard om te controleren in hoeverre er iets van waar is.

Vaak zijn het verhalen die op weinig tot niets gebaseerd zijn en de kans is aanwezig dat het om onzin gaat. In april van dit jaar werd Noord-Korea er nog van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de hack van het Ronin Network waarop Axie Infinity draait. Hiermee zou er voor in totaal 620 miljoen dollar aan crypto gestolen zijn.

Chainalysis schat dat de buit van Noord-Korea van 49 hacks van 2017 tot 2021 is gedaald naar 65 miljoen dollar, terwijl dat aan het begin van 2022 nog 170 miljoen dollar waard was.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....