Noord-Koreaanse Yeonmi Park praat over de rol van bitcoin voor vrijheid

Bitcoin staat voor vrijheid. Dat onderwerp stond op het menu bij Bitcoin Miami 2022.

Het panel had een breed scala aan deelnemers:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

  • Alex Gladstein,  Chief Strategy Officer van de Human Rights Foundation
  • Yeonmi Park, vluchteling uit Noord-Korea die inmiddels in Amerika furore maakt als schrijver en activist
  • Farida Nabourema, een Togolese mensenrechtenactiviste
  • Fadi Elsalameen, een Palestijnse activist van de Johns Hopkins School of Advanced International Studies

Alle vier delen ze hun inzichten over vrijheid en de rol van bitcoin.

Gladstein: "Ik weet dat voor velen van jullie Bitcoin gaat over het stijgen van de prijs. Maar Bitcoin gaat ook over een stijgende vrijheid. Het gaat over hoe een nieuwe monetaire technologie kan helpen mensen over de hele wereld te bevrijden die vastzitten in afschuwelijke situaties.”

Bitcoin is vrijheid

Park: ''Toen ik opgroeide in Noord-Korea vertelde de regering de mensen dat je geld op de bank moest storten. En toen deden mensen dat, omdat we onze dierbare leider vertrouwden, hij was een god voor ons."

Toen het geld eenmaal op de bank stond, werd het geblokkeerd. Park vertelt dat niemand in haar omgeving meer geld op kon nemen van de bank. Alleen mensen met de juiste connecties (met bijvoorbeeld bankiers of hooggeplaatste ambtenaren) konden hun geld nog gebruiken.

Park schetst een 'mooi' beeld over haar visie op geld en vrijheid. Ze weet nog goed dat ze jong was en, net als bijna iedereen in Noord-Korea, te maken had met financiële problemen. Ze ziet in bitcoin een mogelijke tool voor vrijheid.

Nabourema is een mensenrechtenactiviste uit Togo. Haar punt was duidelijk: banken gebruiken hun invloed op de politiek. Ze komt met een opvallend voorbeeld: veel Frans sprekende landen in Afrika zitten nog onder juk van de centrale bank van Frankrijk, bijvoorbeeld.

Ook Elsalameen deelt zijn visie: "Als je dit panel verlaat met één gedachte Palestina, Dan wil ik dat je in gedachten de Free Palestine-slogan vervangt door Bitcoin Palestine. Want ik denk echt dat dat de toekomst is."

Bekijk het hele gesprek

Met name de eerste paar minuten van onderstaande video zijn interessant. Het gaat om een reclame spotje over rijke Amerikanen die bitcoin dood verklaren. Onder andere Bill Gates en Warren Buffet komen voorbij.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...