‘Korte termijn bitcoin bezitters verkopen weer met winst’

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

De prijs heeft de week netjes afgesloten met een groene candle boven de $42.000 en later deze ochtend een wick boven de $43.000.

Na elf weken in het rood, is er eindelijk een week in het groen afgesloten. Is dit de start van een nieuwe minirun naar boven?

Een koers op de korte termijn voorspellen is een ondankbare taak. De markt doet wat de markt wilt. De prijs is altijd het resultaat van vraag en aanbod.

Zoals Mark Twain het ooit omschreef:

'History Doesn't Repeat Itself, but It Often Rhymes'

On-chainanalyses zijn gebaseerd op patronen op de bitcoin blockchain en zeggen vooral iets over het aanbod. En dan met name het gedrag van de houders van dit aanbod.

On-chainanalyses zijn dan absoluut ook géén korte termijn voorspellingen, maar om het gedrag van bitcoin houders te duiden op de middellange termijn.

1. Korte termijnhouders

On-chainanalist National Root geeft een update over de bitcoin voorraad in handen van korte termijn houders van btc.

Hij ziet dat de voorraad in hun handen stijgende is en trekt daaruit de conclusie dat er sprake is van een bodemvorming.

Van korte termijn houders is bekend dat ze – op basis van historisch on-chaingedrag – binnen vijf maanden verkopen.

Zodra ze hun bitcoin langer vasthouden, betekent dat ze minder btc op de markt aanbieden.

De komende weken is het aanzien of deze trend zich doorzet, het is nog te vroeg te concluderen dat de trend dominant is gekeerd namelijk.

Daarvoor heeft bitcoin sowieso nog een paar groene weekcandles voor nodig.

Hij ziet bovendien dat de RSI relatief laag is, een teken dat bitcoin nog in oververkocht terrein zit.

2. Spent Out Profit Ratio (SOPR)

Dat is ook wat deze analist ziet op basis van de Spent Out Profit Ratio (SOPR). Een waarde van ‘1’ op deze metric betekent dat de median van de markt met winst verkoopt.

De afgelopen weken is er met verlies verkocht (zie de rode balk) en nu is dat beeld gekeerd (zie het groene balkje).

Zodra korte termijn houders (die hun munten niet langer dan 5 maanden vasthouden) met winst kunnen verkopen, dan biedt deze SOPR-waarde ‘1’ een supportlevel.

Je wilt namelijk dat houders met winst gaan verkopen om capitulatie te voorkomen.

Tegelijkertijd wil je niet dat de SOPR-levels direct naar oververhitte levels schieten omdat dan ook hodlers getriggerd worden om te gaan verkopen.

3. Afnemende correlatie met Nasdaq

Bitcoin had in januari last van een te hoge correlatie met de aandelenmarkten.

Door angst en paniek op de markt, teweeggebracht door onzekerheid over het Federal Reserve beleid, verkocht men in korte tijd grote hoeveelheden aandelen en crypto’s.

Bitcoin lijkt nu zijn eigen weg te kiezen, want de correlatie met techbeurs Nasdaq neemt af, ziet ook Will Clemente.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chainsopr

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...