Korting op GBTC-aandelen daalt tot 26%, laagste punt sinds mei 2022

Sinds de stormloop van nieuwe bitcoin ETF-aanvragen in de Verenigde Staten, loopt ook de korting op GBTC-aandelen terug.

Korting neemt af

GBTC is een aandeel uit het Grayscale Bitcoin Trust. Vooral in 2021 was dit voor institutionele beleggers een populaire manier om blootstelling aan bitcoin te krijgen. Althans, dat was het idee. Sinds de interesse in bitcoin is afgenomen en een bearmarkt haar intrede deed, ging de prijs van GBTC niet per se meer met BTC mee.

Omdat de bitcoin uit het trustfonds niet wordt verkocht, maar de verkoopdruk op de aandelen bleef bestaan, ontstond er een zogenoemde negatieve premium. Op het dieptepunt was dit afgelopen zomer bijna 50%. Maar sinds de ETF-nieuwtjes van de laatste weken is deze korting gedaald tot 26%.

In onderstaande grafiek zie je de trend van de laatste weken ontstaan: de korting verdwijnt!

Korting op GBTC-aandelen daalt tot 26%, laagste punt sinds mei 2022

De premium staat nu bijna het laagste punt in een jaar tijd. Op 10 mei 2022 stond de premium op dezelfde negatieve waarde, volgens CoinGlass.

Het moment dat de GTBC-korting onder de 0% schoot is ook alweer even geleden. Dat gebeurde eind februari 2021.

Intussen probeert Grayscale ook om hun Trust (met daarin zo’n 625.000 BTC) om te toveren naar een spot ETF. Daarbij zouden de prijsverschillen tussen bitcoin zélf en het aandeel helemaal verdwijnen. De SEC wil dit vooralsnog niet goedkeuren, wat de cryptovermogensbeheerder dan weer deed besluiten om een rechtszaak aan te spannen tegen de toezichthouder. Uitsluitsel over deze zaak is er nog altijd niet.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!