Bitcoin miners in de VS zien kosten stijgen in 2023

De kosten om één bitcoin te minen in de Verenigde Staten zijn in 2023 gestegen van $5.000 tot $17.000, zo blijkt uit gegevens van Hashrate Index en Luxor. Dit heeft te maken met de stijgende tarieven voor elektriciteit in de Amerikaanse staten. De koers van BTC steeg ook flink in 2023, wat de omzet van miners weer wat helpt.

De commerciële energietarieven zijn tussen januari 2022 en januari 2023 gemiddeld met 10,71% per staat gestegen, wat hoger is dan de gemiddelde stijging van de consumentenprijsindex van 6,4%.

In Q1 is New Mexico de goedkoopste en dus meest winstgevende staat voor bitcoin miners, terwijl Hawaii verreweg de duurste is, met een kostprijs van ongeveer $114.590.

De zuidelijke en midwestelijke staten van de VS zijn het meest aantrekkelijk voor miners wat betreft elektriciteit. Sommige Amerikaanse staten hebben onlangs maatregelen genomen om miners te beschermen tegen buitensporige belastingen en reguleringen. Texas heeft dan bijvoorbeeld weer nutsbedrijven- en belastingcodes gewijzigd, waardoor miners wel weer te maken hebben met wat meer richtlijnen en regels.

Onderzoekers van Hashrate Index verwachten dat de winstmarges van bitcoin mining verder zullen groeien op basis van de verwachtingen van de U.S. Energy Information Association (EIA) van deflatie van energieprijzen. Dit komt doordat de vraag naar elektriciteit naar verwachting met 1% zal dalen in Q2, dankzij de extra opwekking uit hernieuwbare bronnen en goedkopere aardgasprijzen.

Lagere operationele kosten kunnen bitcoin miningbedrijven helpen te overleven in 2023. Zo is de aandelenkoers van Core Scientific, een al failliet bitcoin miningbedrijf, dit jaar met meer dan 450% gestegen. Op dezelfde manier is de HI Crypto Mining Stock Index met meer dan 100% gestegen, wat een terugkeer van het investeerderssentiment voor mining stocks laat zien. Als de bitcoin prijs dit jaar met nog eens 40% zou stijgen om $42.000 te bereiken, zouden de meeste mining-aandelen met meer dan 50% stijgen ten opzichte van het huidige niveau, terwijl de vier tot vijf grootste stijgers met meer dan 150% zouden stijgen, aldus Hashrate Index-onderzoekers.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...