Kraken overweegt drastische stap: Gaat USDT verdwijnen uit Europa?

5917 totale weergaven
kraken usdt

Met nieuwe regels in Europa die strenge limieten op transacties en reservevereisten voor crypto gaan afdwingen, heroverweegt cryptobeurs Kraken zijn stablecoin aanbod. Kraken overweegt om de ondersteuning voor de stablecoin tether (USDT) in de Europese Unie te stoppen vanwege de aankomende Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA).

Kraken’s beoordeling van de MiCA situatie

Volgens een Bloomberg-rapport van 17 mei is Kraken “actief aan het beoordelen” hoe het kan voldoen aan de nieuwe MiCA-regels. Deze regelgeving wordt in twee fasen ingevoerd: regels voor stablecoins (asset-referenced, of ARTs, en e-money tokens, of EMTs) gaan in op 30 juni 2024, terwijl regels voor cryptodiensten op 30 december 2024 van kracht worden.

Marcus Hughes, hoofd van de wereldwijde reglementaire strategie bij Kraken, zei: “We plannen voor alle mogelijke scenario’s, inclusief situaties waarin het niet haalbaar is om specifieke tokens zoals USDT aan te bieden. We beoordelen dit actief en kunnen duidelijke beslissingen nemen zodra de situatie duidelijker wordt.”

De crypto-exchange OKX nam in maart een vergelijkbare stap door de ondersteuning voor USDT handelsparen in de Europese Economische Ruimte te beëindigen om aan de komende regels te voldoen.

Reactie van Tether op MiCA

In reactie op de opmerkingen van Kraken zei Tether dat ze verwachten dat exchanges “zich richten op EUR-liquiditeit voor Europese klanten, terwijl USDT als een on-ramp off-ramp oplossing blijft bestaan.” Paolo Ardoino, CEO van Tether, bekritiseerde onlangs de Europese regelgeving en zei dat het bedrijf niet van plan is zich aan MiCA te houden.

Hij wees op een vereiste dat 60% van de stablecoin-reserves in contante deposito’s bij meerdere banken moet worden gehouden. “Er zijn maar weinig banken die dit soort zaken accepteren in Europa. Het is al heel moeilijk om er één te vinden!” merkte Ardoino op in een interview.

Invloed van MiCA op stablecoins

De MiCA-regelgeving gebruikt niet de term “stablecoin”, maar ARTs en EMTs zijn beide soorten stablecoins die de Europese Bankautoriteit (EBA) als “significant” kan beschouwen op basis van bepaalde criteria. Voor grotere stablecoins, zoals USDT, zijn transacties beperkt tot 200 miljoen euro per dag. Op het moment van schrijven heeft USDT een marktkapitalisatie van $111,2 miljard en een wereldwijd handelsvolume van $61,24 miljard.

Lees meer over:
KrakenMiCAusdt

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...