Krijgt Argentinië een bitcoiner als president?

Argentinië moet oktober 2023 weer een nieuwe president kiezen. Er gaan verhalen rond dat een pro-bitcoin-kandidaat het goed doet in de peilingen.

Bitcoiner als president?

Het gaat om Javier Gerardo Milei. Momenteel is hij een federaal afgevaardigde uit Buenos Aires. Media vergelijken hem met de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en de vertrekkende Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Milei stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2023 in Argentinië. Hij is fan van de de economische Oostenrijkse school, waarmee hij zich dus afzet tegen de mainstream theorie van Keynes.

Hij noemt zichzelf een 'anarcho-kapitalist en in eerdere interviews zei hij dat hij "keynesianen en collectivisten een schop onder de kont wil geven".

In een interview werd Milei gevraagd of hij gelooft dat het mogelijk is om bitcoin als betaalmiddel in Argentinië te bespreken. Hij reageerde gevat:

"Het kernprobleem dat mensen eerst moeten begrijpen, is dat de centrale bank oplichterij is. Het is een mechanisme waarmee politici de goede mensen bedriegen met de inflatoire belasting.”

Privaat geld

De Argentijn vervolgde met de uitspraak dat bitcoin “de terugkeer van geld naar de oorspronkelijke maker vertegenwoordigt: de particuliere sector. Geld is een privé-uitvinding.”

Hij vervolgt dat het idee van een wettige betaalmiddel een politicus de manier geeft “om belasting door inflatie te heffen".

"Bitcoin is de natuurlijke reactie tegen oplichters van de centrale bank en om geld weer privaat te maken. […] In economieën met hoge inflatie is het probleem van oplichting groter. Daarom kun je voorstellen om, zoals ik ook doe, een einde te maken aan de centrale bank."

Volgens een peiling van AmericaElects uit oktober 2022 krijgt Milei de steun van 24% van de respondenten.

Intussen is de realiteit dat Argentinië aan het infuus van het IMF ligt en dat zij afgelopen jaar al hebben geageerd tegen de groeiende populariteit van bitcoin in het land. In 2018 kreeg het Zuid-Amerikaanse land de grootste lening ooit die er in de geschiedenis van het IMF is uitgedeeld. Destijds ging het om $57 miljard.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
ArgentiniëBitcoin nieuws