IMF roept Argentinië op om bitcoin gebruik te ontmoedigen

Het International Monetair Fonds (IMF) heeft grote vraagtekens over het bitcoingebruik in Argentinië. In een memorandum (dat inmiddels al is ondertekend door het congres) roept de instantie op om het bitcoingebruik te ontmoedigen.

Verzoek van IMF

De overheid van het Zuid-Amerikaanse land moest een overeenkomst tekenen over de herfinanciering van de openstaande buitenlandse schulden. Het congres heeft dit document bekrachtigd en daarmee is het goedgekeurd door de Kamer van Afgevaardigden. De meeste punten betroffen monetaire en fiscale beleidsmaatregelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In dit verzoek stonden echter ook paragraaf over cryptocurrency’s. Het IMF wil dat het land het gebruik van cryptovaluta in het land gaat ontmoedigen.

IMF roept Argentinië op om bitcoin gebruik te ontmoedigen

“Om de financiële stabiliteit beter te waarborgen, nemen we maatregelen om het gebruik van cryptocurrency’s te ontmoedigen met het oog op het voorkomen van witwassen, informaliteit en desintermediatie.”

Deze laatste term betekent dat er tussenpartijen (intermediaires) uit een bepaald proces worden gehaald. Dit is precies wat bitcoin doet, als peer-to-peer decentraal geld(systeem).

“De maatregelen hebben tot doel om het huidige digitaliseringsproces van betalingen te ondersteunen en om de efficiëntie en kosten van betalings- en cashmanagementsystemen te verbeteren; en de bescherming van de financiële consument te waarborgen”.

Fiat versus Bitcoin

Het lijkt erop dat het IMF (dat floreert in een fiatwereld) deze extra voorwaarde er zonder al te veel bombarie in heeft weten te fietsen. De discussie over deze paragraaf kwam pas op gang nadat het Argentijnse congres al akkoord gaf.

Eigenlijk wil het IMF daarmee de status quo behouden, terwijl het wel de beloften van bitcoin (als efficiënt betaalmiddel) wil doorvoeren – maar dan op een centrale manier. Het blijft opmerkelijk: het IMF dat cryptogebruik moedwillig wil ontmoedigen, ondanks dat het voor individuen echt een stap voorwaarts is gebleken.

Argentinië heeft momenteel de tweede hoogste inflatie van alle landen in Latijns-Amerika met meer dan 50%. Ze staan daarmee achter Venezuela, dat met 684% per jaar de eerste plaats inneemt.

Ooit was de waarde van de peso gelijk aan die van de dollar. Momenteel betaal je meer dan 100 peso voor één Amerikaanse dollar. Om deze redenen kiezen veel Argentijnen voor het schaarse bitcoin als spaarmiddel. Het IMF roept dus op om deze oplossing te ontmoedigen.

Bitcoin populair

Argentinië behoort volgens statistieken van Chainalysis tot de top 10 landen qua adoptie en het gebruik van cryptocurrency’s.

Onlangs lanceerde Strike (de dollar-versie van) hun app in het land. Strike is in El Salvador een succes gebleken. Ook de bekende Lightning-app Muun komt uit Argentinië.

De NGO genaamd Bitcoin Argentina heeft Martín Guzmán, minister van Economie, gevraagd om inzichten te krijgen tot de originele tekst van de overeenkomst die is ondertekend met het IMF.

Ze zijn er van overtuigd dat het beter voor Argentinië is als er géén ontmoediging of verbod op cryptovaluta komt. De NGO wil juist de private en publieke sector bij elkaar brengen.

“We zijn bezorgd dat de autoriteiten ermee instemmen om een technologie te ontmoedigen die al massaal door de bevolking zelf wordt gebruikt.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!