Gehackte beurs Kucoin de verliezer tijdens Bitcoin bullrally van 2020

Een Bitcoin bullmarkt kent winnaars en verliezers, maar misschien springt er wel één verliezer uit. Begin september schoot de prijs van $10.134 naar $19.000 en dat betekende voor veel beurzen prima zaken.

Bitcoin bullrun

Want een stijgende prijs trekt nieuwe mensen aan en bovendien drijven bestaande klanten de volumes ook op. Dat betekent meer inkomsten voor de beurzen en brokers, want elke transactie levert ze geld op.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een beurs als Binance schrijft record na record. Het handelsvolume steeg op die beurs met maar liefst 133% in november. In vergelijking met 2019 is er zelfs sprake van een groei van 400%, zo blijkt uit data van Nomics.

Ook Coinbase Pro spint garen bij de opwaartse koers: een volumegroei van 200% in november ten opzichte van oktober en een toename van 92% in 2020 ten opzichte van 2019.

De grote verliezer lijkt de middelgrote beurs Kucoin. In november wist de exchange uit Singapore bijna 4 miljard dollar te draaien (+78%), maar het volume over 2020 ligt 21% lager dan in 2019.

Gehackte beurs Kucoin de verliezer tijdens Bitcoin bullrally van 2020

Handelsvolumes op KuCoin in 2020. Bron: Nomics

September was dan ook een turbulente maand geweest voor Kucoin.

Op 25 september is de beurs getroffen door een grootschalige hack waarbij 281 miljoen dollar aan cryptocurrency’s is buitgemaakt. Binnen enkele maanden wist de beurs ruim 80% van de gestolen valuta te herstellen.

Maar deze gehele gebeurtenis vond plaats terwijl de markt en met name de Bitcoin koers een nieuwe run begon van $10.739 naar $16,284.

Beleggers raakten logischerwijs Kucoin niet aan, en daardoor miste de exchange flink de boot. Het aantal Bitcoin in voorraad bij Kucoin daalde fors van 1.056 BTC op 24 september naar 50 (!) op 25 september.

Ondertussen is het aantal Bitcoin weer gegroeid naar 403 stuks, zo blijkt uit on-chain onderzoek van CryptoQuant.

OKEx

Decrypt merkt terecht op dat Kucoin niet de enige exchange was die enigszins onthand was tijdens de run.

Want er was ook nog OKEx, waarvan oprichter Star Xu door de Chinese politie werd vastgehouden voor verhoor. Dat leidde tot een opnamestop die duurde van 16 oktober naar 26 november.

De vraag is dit wel een nadeel was, want beleggers konden simpelweg hun Bitcoin niet opnemen terwijl de prijs steeg. Het handelsvolume van OKEx is gewoon met 300% gegroeid, want mensen konden wel gewoon handelen.

Het is voor Kucoin te hopen dat 2021 een minder roerig jaar wordt voor het cryptobedrijf.

De prijs in euro’s:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...