Kunstmatige intelligentie en bitcoin, een ultieme combinatie?

Lightning Labs, een bitcoin-bedrijf met een focus op het Lightning Network, kondigde op 6 juli een nieuwe toolkit aan waarmee applicaties op basis van kunstmatige intelligentie (zoals het ChatGPT van OpenAI) interacties kunnen aangaan met bitcoin. Hierdoor kan een kunstmatige intelligentie in theorie bitcoin kopen, verkopen en vasthouden op het Lightning Network.

Kan ChatGPT door deze ontwikkeling een grote invloed krijgen op de bitcoin koers? De kans daarop lijkt nu in ieder geval een stuk groter.

L402 protocol

De tools van Lightning Labs worden momenteel gebouwd op het "L402 protocol" een authenticatie-systeem dat leeft op het Lightning Network. Verder maakt het gebruik van "Langchain" een toolkit die het makkelijker maakt om programma's te draaien met op kunstmatige intelligentie gebaseerde applicaties.

"Met de tools die we vandaag lanceren kunnen ontwikkelaars een meer toegankelijke AI-infrastructuur bouwen voor zowel mensen als digitale entiteiten", aldus Lightning Labs.

Volgens Lightning Labs is het momenteel soms lastig voor AI-applicaties om dingen met betalingen te regelen, omdat ze gebruik moeten maken van gedateerde betaalmethoden als creditcards, waarbij gebruikers vaak met extra kosten te maken krijgen.

"Een nieuwe snel groeiende klasse van 'organismen' krijgt maar moeilijk toegang tot fiatsystemen of betaalmethoden omdat ze niet geregistreerd zijn volgens de klassieke methodes", aldus Lightning Labs.

Kunstmatige intelligentie en bitcoin

In een interview met de "Stack Sats" podcast van 6 juli stelt Kody Low van Fedi dat er een grote potentie is voor de samenwerking tussen kunstmatige intelligentie en bitcoin.

"AI is één van de dingen waarvoor er absoluut geen betere oplossing bestaat dan bitcoin en AI-bedrijven hebben nog geen oplossing voor het probleem dat het moeilijk is om een verdienmodel te creëren", aldus Low.

Om echt van waarde te kunnen zijn moet het Lightning Network nog wel flink groeien. Momenteel kent het netwerk een capaciteit van 5.432 bitcoin (grofweg 163,5 miljoen dollar).

Verder is er volgens Bitcoin Visuals sprake van een dip in het aantal kanalen op het netwerk van 80.000 in juli 2022 naar het huidige aantal van ongeveer 70.000 stuks.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....