Commentaar: Is Libra cryptomunt van Facebook bedreiging voor Bitcoin (BTC)?

Facebook heeft een compleet nieuw blockchainproject opgezet. Met partijen als PayPal, Coinbase, Uber en Vodafone doen er al tientallen multinationals mee. Zij vormen gezamenlijk de Libra Association.

Hoe zit die Association in elkaar en wat zijn de gevolgen voor blockchains als die van bitcoin? De Association (en dus ook het netwerk) is niet geheel in handen van Facebook.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tijd om eens te filosoferen over de toekomst en de opzet van de Libra Blockchain. Een tweegesprek tussen Robin Heester en Wessel Simons, redacteuren van Bitcoin Magazine NL.

Alles over dit nieuwe project weten? Check dan: Alles over cryptomunt uit de koker van Facebook: Libra

Libra Association

Wessel: ”Er zijn honderd partijen partijen gezocht die, blijkt achteraf, $10 miljoen moeten investeren in de Security Token Offering (STO). Die STO wordt uitgegeven door de Libra Association. Door te investeren verdienen de partijen een plekje in de Association en daarmee hebben ze recht op een node in het netwerk. Elke deelnemer in het netwerk heeft evenveel stemrecht, zo lijkt het. Idealiter komt dat neer op 100 partijen die allemaal 1% van het netwerk in handen hebben.”

Wessel: ”De vraag is: wat gebeurt er wanneer een onderneming uit Iran of Rusland mee wil doen? Kan iedereen met $10 miljoen meedoen of zitten er bepaalde restricties aan verbonden?”

Robin: ”Ik kan mij niet voorstellen dat partijen uit dat soort landen toegelaten worden op het netwerk. Je kunt dan een hoop tegengas verwachten vanuit de politieke hoek in met name Amerika. Nog meer dan nu al gaat gebeuren.”

Wessel: ”Heeft elk bedrijf in de Libra Association ook hetzelfde te zeggen over dit soort zaken? Dat is nog onduidelijk. Als cryptobeurzen Kraken en Binance mee willen doen, vindt Coinbase dat dan goed? Of mogen zij een veto uitspreken? Of zijn er exclusieve afspraken gemaakt?’

Robin: “Nog een praktisch vraagje: Kun je nog gebruik maken van de wallet van Facebook wanneer je creditcard bij VISA in het rood staat? Of kun je nog een Ubertje pakken wanneer PayPal zegt dat je nog ergens schulden hebt?”

Commentaar: Is Libra cryptomunt van Facebook bedreiging voor Bitcoin (BTC)?

Robin: ”Kortom: nog veel vragen en het is wel duidelijk dat dit netwerk van multinationals niet gaat zorgen voor een permissionless netwerk zoals dat van een bitcoin.”

Bitcoin en Libra

Wessel: ”Ik zie dit wel een grote potentiële groeimarkt voor bitcoin als betaalmiddel inpikken. Mijn buren bijvoorbeeld, die gaan echt geen bitcoin wallet installeren als Calibra goed werkt.”

Robin: ”Maar dat doet toch niets af aan de waarde propositie van bitcoin? Deze munt heeft er eigenlijk helemaal niets mee te maken. Alle basiseigenschappen die bitcoin waarde geven ontbreken bij in dit geval Libra.”

”Je gaat geen tikkie meer sturen”

Robin: ”Ik zie dit dan ook niet als concurrentie voor BTC op het gebied van betalingen of store of value. De Facebook wallet voor Libra, Calibra, is een concurrent voor alle centraal geregelde betalingssystemen. Je gaat niet meer uit Whatsapp om een Tikkie te sturen wanneer er een mooie paarse knop beschikbaar is naast de leuke emoticons.”

Wessel: ”Wanneer de blockchain en Libra in 2020 gelanceerd worden, kun je er op rekenen dat Calibra al snel op heel veel smartphones te vinden is in je widget met betaalapps tussen mobiel bankieren en Paypal in. Zij hebben gelijk een gigantische user base. Blockchains die zich richting op pure snelle betalingen hebben hierdoor een groot probleem. De blockchain is bedoeld en gebouwd voor meer dan alleen de stablecoin Libra.”

Robin: ”Facebook geeft zelfs in hun whitepaper aan dat ze op termijn toe willen werken naar een echt decentraal netwerk. Maar ik ken nog geen voorbeelden van gecentraliseerde succesvolle projecten die langzaam maar zeker helemaal overgaan naar het publieke domein. Waarom zouden de investeerders daarmee akkoord gaan? Die willen toch hun 1% van het netwerk houden? Ik vind het een mooie belofte, maar ik geloof er niet in.”

Wessel: ”Alle partners gaan natuurlijk ook aan de slag met het bouwen van hun eigen stablecoins en/of het implenteren van Libra. Zodra de mainnet live is, kijken we uit naar bijvoorbeeld Uber, Vodafone, Spotify tokens, wallets, exchanges? Uber heeft al een licentie als betaalprovider in Nederland bijvoorbeeld.

”WAt gebeurt er als Calibra Iran gaat helpen?”

Wessel: ”Dat kan er allemaal op gebouwd worden. Calibra is feitelijk dienst één, in dit geval van Facebook. En, wederom, wat zegt de NSA tegen Facebook als ze gebruikers in Iran gaan helpen? Maar waarschijnlijk gebeurt dat niet of mag het niet.”

Robin: ”Dan heb je via Coinbase gelijk een bruggetje naar aankoop van bitcoin met Libra. De betrokken partijen kunnen natuurlijk zorgen voor veel directe acceptatie van de uit te geven cryptomunten. Een gateway op PayPal is ook zo geregeld, lijkt mij.”

“Altcoins moeten echt vrezen voor Libra”

Robin: “De projecten die zich richten op ‘enterprise blockchains’ mogen wel beginnen met bibberen. Die markt heeft met de Libra blockchain er meteen een hele grote speler bij. En wat te denken van stablecoins, ook die moeten op gaan letten. Ga de strijd maar eens aan met een stablecoin van Facebook of een Mastercard.”

Wessel: ”Concluderend denk ik dat veel altcoinprojecten echt moeten vrezen voor Libra. Ik zie bitcoin ook gewoon markt verliezen op het gebied van betalingen. Bitcoin blijft voor mij vooral een store of value, evenals Ether die binnenkort waarschijnlijk ook worden aangeboden in future vorm. Naast hun functies als protocollaag uiteraard.”

Wessel: “Terwijl Libra er waarschijnlijk met de markt van kleine transacties vandoor gaat. Je kunt er vanuit gaan dat het allemaal heel smooth en lekker werkt. Qua gebruikersgemak denk ik dat de cryptomunt Libra in combinatie met de Calibra wallet de next big step is. In ieder geval een nieuwe fase waar de decentrale finance sector zich momenteel in begeeft. Die decentrale protocollagen of applicaties die worden gebruikt, lopen het gevaar om enkel een bepaalde niche te blijven bedienen zoals bijvoorbeeld gaming of porno.”

Robin: ”Op de lange termijn zie ik in Libra geen concurrent van bitcoin, totaal niet. Daar is het project naar mijn smaak te centraal voor geregeld. En dan hebben we de data die wordt vergaard door deelnemers aan het netwerk nog niet eens besproken… Dat betekent overigens niet dat bitcoin en andere open-source netwerken geen markt kunnen verliezen aan deze chain. Zeker op korte termijn zie ik dat wel gebeuren.”‘

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFacebooklibra

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...