Update: 21 organisaties ondertekenen verklaring om Libra op te tuigen

1023 totale weergaven

Update 13.30 uur – Voor Mark Zuckerberg & co eindelijk een opsteker in het Libra-dossier.

21 organisaties zijn nu officieel toegetreden tot de Libra Association, zo meldt deze in een persbericht. Tijdens een vergadering in Genève hebben deze organisaties formeel een overeenkomst ondertekend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook is er een board of directors aangewezen. Hierin hebben zitting:

Het directieteam bestaat uit drie Paypal-veteranen: Bertrand Perez, Dante Disaprte en Kurt Hemecker.

Onder de 21 ondertekenaars zijn namen als Coinbase, Xapo, Andreessen Horowitz, Vodafone, Farfetch, Uber, Lyft, Spotify en PayU.

Afgelopen weekend werd bekend dat Uber, Lyft en Anchorage het blockchainproject wél blijven ondersteunen. De Libra Association claimt dat er wereldwijd 1.500 organisaties interesse hebben in het project.

De afvallers zijn: Booking Holdings, Visa, PayPal, MasterCard, Stripe en eBay het stokje.

Eerdere berichtgeving d.d. 13 oktober

Ken je het sprookje van de Libra? Dat project dat vol goede bedoelingen begon en uit liep op een fiasco? Wellicht vind je deze uitspraak iets te voorbarig, maar dat heeft een reden.

Er zijn namelijk weer meer partners die zich terugtrekken uit het project. Gisteren liet een handjevol bedrijven weten niet meer verder te willen werken aan de Libra. Het gaat om MasterCard, Stripe en eBay, Visa en Marcado Pago.

Libra verliest partners

Vorige week liet ook PayPal het ook al afweten. Zij kwamen niet opdagen op een belangrijke vergadering en trokken zich daarmee terug uit het project.

De betaalgigant zou bezorgd zijn dat Facebook niet genoeg doet om de toenemende twijfels weg te nemen. Facebook zou op het gebied van witwassen van geld te weinig actie ondernemen.

The Financial Times bericht nu dat ook eBay en Stripe de stekker uit het project van Libra Association trekken.

Een woordvoerder van MasterCard liet zich ook uit over de Libra:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”MasterCard heeft besloten dat het op dit moment geen lid wordt van de Libra Association. Wij willen ons focussen op onze eigen strategie en ons inspannen om onze eigen financiële producten over de hele wereld aan te bieden. Wij geloven in de potentie van dit initiatief en zullen Libra wel in de gaten blijven houden”[/penci_blockquote]

Ook VISA vertrekt

De enige betaalprovider die nog in het consortium aanwezig is, is PayU. VISA trekt zich namelijk ook terug, laten ze weten aan CoinDesk.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”VISA”]”Op dit moment doet VISA niet mee met de Libra Association. Wij evalueren de zaak en onze uiteindelijke beslissing zal worden bepaald door een aantal factoren, waaronder het de vereiste om volledig aan alle vereiste regeltjes te kunnen voldoen.”[/penci_blockquote]

VISA ziet wel toekomst in een goed gereguleerde uitvoering van de blockchain technologie als basis voor een veilig en digitaal betalingsnetwerk.

Overige partijen

Voor volgende week staat er een meeting ingepland. Hierbij moeten de overgebleven 23 leden een document ter een overeenstemming gaan tekenen. In dit kleiner wordende groepje zitten onder andere Facebook en Calibra.

De projecten die zich in eerste instantie aan de Libra hadden gekoppeld, tekenden destijds een niet bindende overeenkomst. Daardoor hebben ze de mogelijkheid om nog weg te stappen uit het initiatief.

Er zijn al wel toezeggingen gedaan door Kiva en Mercy Corps, Anchorage en wallet provider Xapo dat zij wel de intentie hebben in de Libra Association te blijven.

Bron: Coindesk