Zo analyseer je met gemak het Bitcoin Lightning Network

Een van de kritieken waar Bitcoin mee van doen heeft (gehad), is dat het een logge en trage blockchain is. Verouderd en niet meer goed genoeg om de razendsnelle ontwikkelingen bij te houden. Als oplossing hiervoor worden er second layer solutions ontwikkeld. Het bekendste product dat op bitcoin is gebouwd is het Lightning Network.

Lightning Network, maar dan gevisualiseerd

Met het Lightning Network kun je transacties op een enorm snelle en goedkope plaatsen. Nu is het een stuk makkelijker gemaakt om dit netwerk in kaart te brengen. Lightning Labs heeft namelijk een analyse tooltje ontwikkeld. Dit heet ‘Lndmon’ en het geeft informatie over de status van alle nodes en de rest van het netwerk. Met enkele kleurrijke grafiekjes worden verschillende aspecten van het netwerk (zoals de transactiekosten of de channels die zijn opengezet) gevisualiseerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ben je niet bekend met het Lightning Network? Bekijk dan onze 101 waarin we alles over LN op een rijtje hebben gezet.

Lndmon

Deze tool is nuttig voor de lightning nodes die gebruikers instellen om op een veilige manier van het netwerk gebruik te kunnen maken. Lndmon laat zien of een node in het netwerk is opgezet om simpelweg ‘kleine beetjes geld te graaien’ of dat het om een bitcoin enthousiasteling gaat die gebruik maakt van het netwerk.

Dit project is geleid door software engineer Valentine Wallace. In een blogpost schrijft zij:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“As the network has grown over the past year, we’ve noticed gaps in its observability and the need for an easy-to-use tool for routing node operators to manage their nodes.”[/penci_blockquote]

Zo analyseer je met gemak het Bitcoin Lightning Network

Op Github zijn verschillende metrics te vinden waar gebruik gemaakt van kan worden voor meer informatie over de chain, channels of peers in het netwerk. In de blogpost verteld Wallace ook dat er zijn momenten geweest dat deze tool problemen in het netwerk kon voorkomen.

De afgelopen maanden is het netwerk enorm gegroeid. Tegelijkertijd kwam er een tekort aan geschikte tools om de onzichtbare problemen in het P2P-netwerk in kaart te brengen. Vaak werden ze pas opgemerkt op het moment dat het te laat was en het leed al was geschied. Met Lndmon is dat dus verleden tijd.

De ontwikkeling en de ontwikkelaar

Verder is het dus mogelijk om trends in het netwerk te monitoren. Mochten deze op de een of andere manier ontstaan, dan kan daar direct op worden ingespeeld door preventieve maatregelen door te voeren. Maar het tooltje is niet enkel bedoeld om problemen te voorkomen. De grafieken geven ook betere inzichten jouw eigen betaalgeschiedenis of het geeft inzichten in manieren om je transactiekosten zo laag mogelijk te maken/houden.

Voor de geeks is dit tooltje makkelijk te gebruiken. Als je je node al draaiend hebt, is het een kwestie van enkel extra stappen voordat de Lndmon dashboard meewerkt. Het is de bedoeling om deze tool nog verder te ontwikkelen, door bijvoorbeeld notificaties toe te voegen..

Er is meer over deze tool te lezen in de blogpost van Lightning Labs.

Bron: Coindesk