Man verliest $10.000 aan bitcoin door malware die adressen vervangt

Bitcoinbetalingen zijn onomkeerbaar. In bijna alle gevallen is dit erg fijn, totdat je slachtoffer bent van een malware-aanval. Het overkwam een ongelukkige bitcoiner die zo'n $10.000 verloor.

Malware

Op Twitter deelt Louis Nel over een schrijnend verhaal. De tech-blogger vertelt het verhaal van vriend 'C.'. Hij had 0,255 BTC verzonden van cryptobeurs Kraken naar VALR. Dit is een Zuid-Afrikaanse exchange.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit bedrag ter waarde van bijna $10.000 kwam echter nooit aan. Wat bleek? Er zat malware op zijn computer.

Een virus onderschepte gekopieerde gegevens om vervolgens de tekst van het klembord aan te passen. Op het moment dat C. het bitcoin-adres van VALR kopieerde, gebeurde er iets op de achtergrond: het adres van VALR werd vervangen met het adres van de hacker.

Hierdoor kwam het geld (dat van Kraken werd gehaald) nooit bij de gewenste eigenaar terecht. VALR heeft laten weten dat zij níet de beheerder zijn van het adres waar momenteel 0,27 BTC op staat. De betaling is onomkeerbaar, het geld is weg.

Na deze casus, zijn er nog eens negen transacties naar het adres gestuurd. Vermoedelijk zijn er nog meer gedupeerden.

Man verliest $10.000 aan bitcoin door malware die adressen vervangt

Controleer!

Laat het een wijze les zijn voor iedere bitcoiner. Betalingen zijn niet terug te draaien en je kunt niet bij een bank aankloppen om de actie terug te draaien. Zelfs cryptobeurzen kunnen je hierbij niet helpen.

Check daarom altijd (!) de eerste vier en de laatste vier karakters van een adres, alvorens je de transactie initieert (of een geldopname in gang zet).

Het bekende don't trust, verify komt hier weer om de hoek kijken. Ga er niet van uit dat alles goed gaat: doe altijd de dubbele verificatiecheck.

Achteraf bleek dat C. een malware op zijn laptop (met Windows 10) had. Het probleem is bekend, maar 'zijn' bitcoin komen daarmee niet terug. Deze $10.000 is voorgoed foetsie en in handen van de hacker. Zoiets kan iedereen overkomen, hoe veel (of weinig) verstand je ook hebt van bitcoin. Let daarom altijd goed op.

Benieuwd hoe je dit kunt voorkomen? Kijk dan eens naar offline en air-gapped transacties.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmalware