MaraPool stopt met censureren Bitcoin betalingen én staat achter Taproot

De Bitcoin mining pool van Marathon gaat het helemaal over een andere boeg gooien. Ze stoppen namelijk met het censureren van betalingen én gaan de Taproot-upgrade signalen. Dat is een grote verrassing, gezien ze onlangs nog vol trots het eerste 'compliant' block maakten.

Marathon

Gisteren maakte Marathon Digital Holdings, een van de grootste Bitcoin miners in Noord-Amerika, bekend dat ze Bitcoin Core 0.21.1 hebben geïmplementeerd. Het bedrijf is genoteerd aan de Nasdaq en ze hebben met MaraPool ongeveer 1% van de rekenkracht in handen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze waren een van de laatste publieke mining pools die nog níet achter de clientsoftware (en dus Taproot) stonden. Dit is een update van het Bitcoin Core protocol dat alle transacties verhult in een jasje van digitale handtekeningen (Schnorr Signatures) in combinatie met een MAST-structuur. Deze technische hoogstandjes zorgen er voor dat betalingen meer privacy krijgen en ook op meer manieren programmeerbaar zijn.

Gisteren kon je al lezen dat de nieuwe signaling periode is begonnen en dat het er heel goed uit ziet, helemaal nu MaraPool ook mee gaat doen. Hoogstwaarschijnlijk gaat de upgrade geactiveerd worden.

Stoppen met censureren

In een blogpost vertellen ze dat Marathon de "update gaat overnemen zonder deze te wijzigen." Maar dat is nog niet alles! "MaraPool gaat ook geen transacties meer filteren", zo is te lezen.

CEO Fred Thiel vertelt meer over deze stap in een video. Hij is pas 30 dagen werkzaam voor het bedrijf en staat pal achter de normen en waarden die Bitcoin te bieden heeft: vrijheid en zelfbeschikking in een decentraal geldsysteem. Hij voert gelijk een wijziging door: ze gaan net als de andere miners álle transacties verwerken.

Ze stoppen dus met het censureren van betalingen en ze gaan de komende week de hele migratie doorvoeren. De aankondiging staat in schril contrast met de acties van Marathon in de afgelopen maanden.

Eind maart kondigde het bedrijf aan dat ze transacties filterden om alleen blokken te minen die voldoen aan de Amerikaanse regelgeving, waaronder antiwitwasregels (AML) en Office of Foreign Assets Control (OFAC). Eerder deze maand maakten ze met succes het eerste "compliant" block aan de blockchain, zoals te zien is in onderstaande tweet.

De laatste tijd had de mining pool het zwaar te verduren en kregen ze enorm veel kritiek. Nu ze (met een nieuwe CEO) op deze beslissing terugkomen, krijgen ze ook veel complimenten:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
miningtaproot