Spannende twee weken voor Bitcoin: komt de Taproot-update er doorheen?

Gisteren is het Bitcoin protocol begonnen aan de derde periode van de zogenoemde Speedy Trial. Terwijl de moeilijkheidsgraad van het minen van bitcoin weer werd aangepast, startte ook de derde signaling periode voor de Taproot-upgrade.

Taproot

Je kon eerder al lezen dat de moeilijkheidsgraad van Bitcoin met 16% daalde. Elke twee weken (2016 blocken in de blockchain) kalibreert het netwerk zich: zo blijft er gemiddeld één block van 1 MB komen in tien minuten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De rekenkracht daalde de afgelopen twee weken aanzienlijk, wat er voor zorgt dat het ietsje makkelijker wordt om blocken te maken en transacties te valideren. Terwijl de miners dit doen, kunnen ze ook een boodschap overbrengen. Dit noem je signalen. Deze keer staan ze voor de keuze: ben je voor of tegen Taproot?

Taproot is een update van het Bitcoin Core protocol. Het verhult alle transacties in een jasje van digitale handtekeningen (Schnorr Signatures) in combinatie met een MAST-structuur. Deze technische hoogstandjes zorgen er onder andere voor dat betalingen meer privacy krijgen en ook op meer manieren programmeerbaar zijn. Een flinke en serieuze upgrade dus!

Tweede periode

De vraag is alleen: hoe en wanneer moet deze upgrade geactiveerd worden? Uiteindelijk is bedacht om dit te doen met de Speedy Trial: een reeks van difficulty periods waarin minimaal 90% van de blocken vóór de upgrade moet stemmen.

Gisteren kwam er dus een einde aan de tweede periode. Het was al bekend dat Taproot niet geactiveerd zou kunnen worden. Er waren al te veel miners die de software niet op orde hadden, waardoor ze aan het 'knipperlichten' waren. Hierdoor eindigde de tweede 'signaling periode' op ongeveer 84% aan Taproot-blocken.

Derde periode

Inmiddels doen de meeste miners allemaal wel consistent mee. Momenteel staat bijna 98% van de rekenkracht achter de activatie, en dus is de verwachting dat we over twee weken goed nieuws mogen verwachten.

Gisteren startte de nieuwe epoch met veel 'groene blocken'. Het was de pool van Marathon die weer het buitenbeentje werd door als eerste een 'rood' block te produceren. Ze krijgen hierdoor een steeds slechtere naam, gezien ze ook al trots bezig zijn met het censureren van transacties.

Je kunt op Taproot.watch live bijhouden hoe het ervoor staat.

Spannende twee weken voor Bitcoin: komt de Taproot-update er doorheen?

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
taproot