Mark Yusko: Bitcoin ETFs zorgen wellicht voor koersmanipulatie

441 totale weergaven
Vanguard

Hedgefonds-veteraan Mark Yusko gelooft dat de lancering van de Bitcoin ETFs ervoor zorgen dat Wall Street meer controle heeft over de bitcoin koers. In een nieuw interview met crypto-podcaster Scott Melker zegt Yusko dat hij geen intense verkoopdruk ziet voor bitcoin op de spotmarkten, maar ook niet bij de ETFs.

Waarom daalt de bitcoin koers dan?

Waarom daalt de bitcoin koers?

Maar Yusko zegt dat bitcoin op dit moment corrigeert vanwege grote shortposities van bepaalde entiteiten op de futuresmarkt. De CEO van Morgan Creek Capital gelooft dat bitcoin wordt geshort door instituties om de koers op een kunstmatige manier omlaag te drukken, zodat zij zich tegen een korting kunnen inkopen.

“Er is een probleem met de werking van ETFs. De ETFs handelen niet de hele dagen. Ze handelen in een kleine window aan het einde van de dag. Het is dus logisch als je een grote order krijgt en je BlackRock bent en je die order moet vullen met bitcoin, dat je geen hoge koersen wil.

Je wil dan lage koersen”, aldus Mark Yusko.

Hij denkt dan ook dat er op dergelijke momenten dingen gebeuren die het daglicht eigenlijk niet kunnen verdragen. Namelijk dat mensen op die momenten hevig bitcoin shorten, om tegen lagere koersen in te kunnen kopen.

“Als je echt heel veel wil kopen, dan ga je niet iedereen vertellen hoe fantastisch bitcoin is als asset. Je gaat ook niet meteen kopen. Je gaat eerst een beetje shorten en vertelt daarbij dat je een hekel hebt aan bitcoin”, zo gaat Yusko verder.

Bitcoin in de plus

Vandaag merken we daar even niet zoveel van. De bitcoin koers schrijft vandaag eindelijk weer een mooie plus van 2% en komt iets boven de 59.000 dollar binnen.

Daarmee is de ellende van de afgelopen weken natuurlijk nog niet uitgewist, maar lijkt er in ieder geval sprake van een beetje steun in de grafieken. De bulls beginnen weer een beetje wakker te worden en dat heeft bitcoin op dit moment meer dan nodig.

Verder gaan we een paar interessante dagen tegemoet. Vanaf woensdag tot en met vrijdag krijgen we een gigantische bak aan belangrijke data over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die data kan ons een stuk meer vertellen over de gezondheid van de Amerikaanse economie en het vraagstuk: recessie of geen recessie?

Voor bitcoin is het in ieder geval cruciaal dat we geen recessie krijgen. Komt die wel? Dan is het onwaarschijnlijk dat de bullmarkt nog een vervolg krijgt.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....