Market cap stablecoins naar laagste niveau sinds september 2021

stablecoins

De totale market cap van stablecoins is naar het laagste niveau sinds september 2021 gezakt. Dat lijkt onder andere het gevolg van de opleving van bitcoin, die maakt dat veel investeerders die met stablecoins aan de zijlijn stonden ook weer instappen. In principe is het niet heel bullish voor bitcoin als de market cap van alle stablecoins zakt, omdat deze munten in principe droog kruit vormen om de koersen verder op te drijven.

Vijftien maanden

De daling van de market cap markeert de vijftiende maand op rij waarin de totale marktwaarde van de stablecoins daalt. Het kan overigens ook zijn dat veel stablecoin-holders ervoor kiezen om te profiteren van de relatief hoge rentes die momenteel te pakken zijn om Amerikaanse staatsobligaties.

Op stablecoins is het over het algemeen moeilijk (of risicovol) om een rendement te verdienen. Je moet ze dan staken bij gecentraliseerde beurzen en die zijn niet altijd te vertrouwen.

Als gevolg van de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve kun je nu een behoorlijk rendement op Amerikaanse dollars pakken via staatsobligaties.

Die bijna 5 procent op jaarbasis op kortlopende staatsobligaties maakt het interessanter voor investeerders om hun stablecoins in te ruilen voor die assets en daarmee alsnog een bescheiden rendement binnen te halen.

Handelsvolume zakt ook

Ook het handelsvolume van stablecoins is behoorlijk gezakt, wat gezien de volumes in de rest van de markt geen gekke ontwikkeling is. Het handelsvolume in bitcoin is op dit moment ook wat lager dan het ooit geweest is. Dat lijkt vooral te maken te hebben met de onzekere situatie die momenteel om meerdere redenen heerst.

Market cap stablecoins naar laagste niveau sinds september 2021

We hebben aan de ene kant de slechte macro-economische omstandigheden en natuurlijk de rechtszaken van de SEC tegen Binance en Coinbase.

Terwijl we aan de andere kant nu de ETF-aanvragen van onder andere BlackRock en Valkyrie en natuurlijk de halving van april 2024 op het programma hebben.

Wat dat betreft wordt het voor de korte termijn steeds lastiger om keuzes te maken met betrekking tot het investeren in bitcoin of andere risico-assets. Fundamenteel gezien kun je momenteel echt twee kanten op voor de digitale munt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....