Verenigd Koninkrijk op koers met reguleren crypto’s en stablecoins

Het wetsvoorstel van de Britse Financial Services and Markets Bill (FSMB) om cryptomunten en stablecoins te reguleren is goedgekeurd door het Lagerhuis en zal nu de laatste fasen ingaan van goedkeuring.

Allereerst moet er nog een zogenaamde “Consideration of Amendments” plaatsvinden, een laatste lezing van het Lager – en Hogerhuis. Het Lagerhuis kan nog wijzigingen aan het wetsvoorstel aanbrengen voordat het Hogerhuis deze wijzigingen goedkeurt of afwijst. Het wetsvoorstel zal heen en weer gaan totdat er overeenstemming is tussen de huizen. Daarna moet de koning nog formeel het wetsvoorstel tot wet maken. De laatste keer dat een wetsvoorstel door de monarch is geweigerd, was in 1708 met de Scottish Militia Bill.

Het wetsvoorstel is een 340-pagina tellend boekwerk. In eerste instantie was de bedoeling om stablecoins te reguleren, maar cryptocurrency’s zijn erin meegenomen.

Andrew Griffith, staatssecretaris voor Economische Zaken en Treasury, liet eerder aan nieuwszender CNBC weten dat crypto-specifieke regulering binnen de komende 12 maanden is te verwachten en het land wil zich ook gaan profileren als een “wereldwijde hub voor cryptoasset-technologie”.

Vorige maand heeft de Europese Unie haar eigen Markets in Crypto Assets (MiCA)-regulering tot wet heeft gemaakt met daarin voorschriften voor cryptodienstverleners, stablecoinuitgevers en blockchainprojecten.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...