McAfee opgepakt in Spanje voor het promoten van ICO's voor $23,1 miljoen

McAfee opgepakt in Spanje voor het promoten van ICO's voor $23,1 miljoen

John McAfee is opgepakt in Spanje. De markante softwareontwikkelaar is door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigd van het promoten van initial coin offerings (ICO's) zonder te vertellen dat hij er voor betaald kreeg.

Hij verdiende volgens de SEC meer dan $23,1 miljoen met het tweeten over bepaalde projecten. Zonder aanduiding dat hier een vergoeding tegenover staat, is dat verboden onder de Amerikaanse wetten voor aandelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

McAfee en bitcoin

De naam McAfee komt regelmatig voorbij in de wereld van bitcoin. De Amerikaan is een opvallend figuur die gekke dingen roept en hij verkondigt bijvoorbeeld trots dat hij al jaren geen belasting heeft betaald.

McAfee gooit er tijdens zijn twittertirades regelmatig vreemde dingen uit. Zo beloofde hij ooit zijn geslachtsdeel op te eten als bitcoin aan het einde van 2020 geen $1 miljoen staat.

Op die belofte is hij inmiddels teruggekomen: ‘Bitcoin is verouderd, voorspelling $1 miljoen was truc.’ Wat hij echter niet terug kan nemen zijn de berichten over tokens waar hij vervolgens rijkelijk voor werd beloond.

De programmeur zorgde met zijn tweets eigenhandig voor gigantische stijgingen van verschillende tokens in de crypto craze van 2017. Bijna elke token steeg (heel even) naar ongekende hoogtes in die periode en McAfee hielp daar een handje bij mij.

Via zijn Twitter zijn delen van zijn avonturen op de vlucht voor de Amerikaanse autoriteiten te vinden. Die avonturen zullen naar alle waarschijnlijkheid een stuk minder zijn de komende tijd.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie toverde nog een extra aanklacht uit juni uit de hoge hoed. McAfee wordt er van verdacht (en heeft dat zelf regelmatig toegegeven) belasting te ontduiken. Daarnaast zou hij bitcoin en andere assets opslaan op plekken onder andere mensen hun naam.

Aanklacht

De SEC is de Amerikaanse toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen en zet steeds meer in op het aanpakken van de industrie rondom tokens.

Volgens de aanklacht gebruikte McAfee in de periode tussen november 2017 en februari 2018 zijn bekendheid. Het gaat dus om meer dan $23,1 miljoen in niet bekendgemaakte betalingen.

De SEC noemt zeven ICO's (nog niet bekendgemaakt welke) die privé contact hebben gehad met het team van McAfee om hem te laten tweeten. Hij kreeg betaald in de munten die hij op ging hypen én in bitcoin.

Ook bekende Amerikanen als DJ Khaled en Floyd Mayweather zijn eerder aangepakt door de SEC voor het promoten van ICO's zonder hun financiële motieven te melden.

Amerikaanse toezichthouders zijn druk bezig, vorige week klaagde zij namelijk een van de grootste bitcoin derivatenbeurzen aan: BitMEX met $2 miljard aan Bitcoin in kas aangeklaagd door waakhond VS.

Lees meer over:
Bitcoin McAfee

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties