Meer dan 10 miljoen bitcoin (BTC) staat al twee jaar stil

Meer dan de helft van alle bitcoin die er bestaat, staat al twee jaar stil. Dat blijkt uit data van analyseplatform Glassnode.

Inactieve supply

Omdat de blockchain voor iedereen open en transparant is te downloaden, kan iedereen deze verifiëren. Je kunt een node draaien en daarmee de hele transactiegeschiedenis en het UTXO-set met metadata analyseren.

Dit is iets dat Glassnode ook doet, Zij brengen met deze informatie geldstromen in kaart. Eén van de indicatoren die ze plotten is het percentage van de supply die al meer dan twee jaar inactief is.

Stel je voor: je hebt een UTXO van 1,21 BTC die je op 1 april 2021 hebt ontvangen en sindsdien vasthoudt, dan telt deze wél mee in de berekening. Maar heb je 0,04 BTC ontvangen op 12 april 2021 dan telt deze (nog) níet mee.

In totaal is er nu 19,34 miljoen BTC in omloop gekomen (van de maximaal 21 miljoen BTC). 53% van dit aantal staat al twee jaar stil. Trouwe hodlers houden dus al meer dan 10 miljoen bitcoin voor de afgelopen twee jaar in cold storage.

Meer dan 50% van álle bitcoin staat al twee jaar stil

Daarnaast staat 29% van de supply al vijf jaar stil. Dit komt neer op meer dan 5,6 miljoen BTC, ter waarde van ongeveer $158 miljard.

Ongeveer 2,7 miljoen BTC (ter waarde van $76 miljard) staat al tien jaar stil. Dit zijn de échte diamond hands. Of dit zijn simpelweg coins uit de begindagen van bitcoin waarvan de private key verloren is geraakt. Daardoor zullen ze nooit meer ’tot leven’ komen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!