Met Triaconta zijn nu 16 bitcoin bedrijven geregistreerd bij waakhond DNB

Triaconta uit Geldermalsen is ook opgenomen als aanbieder van cryptodiensten in het register van De Nederlandsche Bank. Het totaal aan geregistreerde aanbieders komt daarmee op 16.

Aanbieders van bitcoin en cryptomunten

Bij Triaconta kun je zowel losse cryptovaluta als zogenaamde bundels kopen. Dat zijn mandjes met daarin diverse cryptocurrency’s. Aan het model van het bedrijf kleven als bitcoiner de nodige nadelen. Zo is er géén bitcoin only bundel. Bovendien ben je verplicht om je BTC bij Triaconta aan te houden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is niet mogelijk om je BTC naar een externe wallet te sturen, terwijl decentraliteit toch wel de charme van bitcoin is. In zekere zin is het model van de aanbieder zeer beperkt en biedt het beleggers alleen de mogelijkheid om in euro in – en uit te stappen.

Ze zijn hiermee de zestiende aanbieder die voldoet aan Nederlandse wet – en regelgeving, die per 21 mei 2020 is ingegaan.

Wisselkantoren van cryptovaluta én aanbieders van wallets moeten voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) én de Sanctiewet van 1977. Iedere aanbieder die actief Nederlandse beleggers benadert om te beleggen in bitcoin of andere munten dient zich te registreren. Ze vallen onder toezicht van de DNB. Deze controleert of er bijvoorbeeld geen witwasactiviteiten plaatsvinden via een beurs of brokerage.

Registratie omvat een groot aantal voorwaarden en eisen op het gebied van compliance en organisatie. Aanbieders zijn onder meer verplicht om verdachte transacties én alle transacties boven de 10.000 euro te delen met de Financial Intelligence Unit, onderdeel van het ministerie van Justitie. Ook moeten klanten elk bitcoin adres verifiëren door een screenshot in te dienen bij de aanbieder of een adres te ondertekenen met je private key.

Toezicht

De DNB heeft de kosten voor het toezicht geschat op 1,7 miljoen euro voor 2020. Met in totaal zestien geregistreerde partijen lopen de kosten op tot tienduizenden euro’s per jaar per aanbieder. Eerder is aangegeven door de centrale bank dat er een nacalculatie plaatsvindt. Wat houdt dat in?

Een woordvoerder van de DNB licht het tegenover Bitcoin Magazine NL als volgt toe:

“De nacalculatie vindt plaats in 2021, de daadwerkelijke overschrijding zal bekend worden met publicatie van de ZBO verantwoording. De nacalculatie zal plaatsvinden naar draagkracht, dus wat dit precies betekent voor de vijftien aanbieders is op dat moment nog niet duidelijk en zal later blijken”.

Lees meer over:
BTCcryptowetDNB

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...