
Iedere crypto kenner weet dat Strategy, het Amerikaanse bedrijf van Michael Saylor, al jaren Bitcoins (BTC) koopt voor haar reserve. Inmiddels bezitten zij dan ook 580.250 BTC, dat een totale waarde vertegenwoordigt van maar liefst 63,2 miljard dollar. Een Japans technologiebedrijf besloot eerder eenzelfde weg in te slaan. Recentelijk haalde zij weer een flink kapitaal binnen om nieuwe munten bij te kopen.
Crypto-aankopen met obligaties
Metaplanet heeft als doel om 10.000 Bitcoins in bezit te hebben aan het einde van dit jaar. Halverwege deze maand kocht het bedrijf ruim 1.000 munten, waardoor het in totaal nu al 7.800 BTC bezit. Waar critici eerder dachten dat het doel bij lange na niet gehaald zou worden, blijkt nu dat men toch wel dicht in de buurt komt terwijl het jaar nog niet eens voor de helft is gepasseerd. Nu maakt het bedrijf zich op voor een volgende investering, nadat het opnieuw voor 50 miljoen dollar aan obligaties heeft uitgegeven.
*Metaplanet Issues 50 Million USD in 0% Ordinary Bonds to Purchase Additional $BTC* pic.twitter.com/Fz3J7i22XJ
— Metaplanet Inc. (@Metaplanet_JP) May 28, 2025
Het technologiebedrijf ziet de investeringen in de munt als een puur strategische zet. Men wil zich beschermen tegen de inflatie van de Japanse yen, die al jaren onder druk staat. Door een groot deel van de reserves om te zetten naar Bitcoins, zal het minder gevoelig worden voor waardeschommelingen van de Japanse munt.
In tegenstelling tot veel cryptobedrijven die hun BTC-posities opbouwen met bestaande cashreserves of operationele winsten, kiest Metaplanet voor een andere aanpak. Zij geven namelijk obligaties uit. Hiermee lenen zij geld op de markt, waarmee er direct Bitcoins worden gekocht. De strategie is vergelijkbaar met die van Strategy, dat inmiddels miljarden dollars aan obligaties heeft uitgegeven.
De keuze is logisch voor het bedrijf. De rentes in Japan zijn namelijk laag, waardoor men de exposure tot Bitcoin kan maximaliseren zonder hele hoge kosten. Zij gaan ervan uit dat de munt in de toekomst flink zal gaan stijgen, waardoor er geen directe druk zal worden gelegd op de financiële posities van het bedrijf.

Bitcoin kopen? Wij leggen je uit hoe en waar je dat het beste kan doen!
Japanse bedrijven zullen sneller investeren in crypto
Japan staat bekend als een van de meest gereguleerde maar ook vooruitstrevende landen voor wat betreft cryptocurrencies. Na de crash van de Mt. Gox crypto-exchange zijn er strenge regels doorgevoerd, maar is er ook direct meer duidelijkheid ontstaan voor bedrijven en beleggers. Daarnaast speelt de Japanse economie een grote negatieve rol in de snelle adoptie van Bitcoin. Het gaat al tijden niet goed, waardoor ook de munteenheid van het land in waarde blijft dalen. Daarom zoeken bedrijven naar alternatieven om hun financiële middelen te beschermen.

Check onze gids over de crypto die volgens ons snel kan gaan stijgen!
Bitcoin als reservemiddel lijkt een slimme keuze. De munt heeft een maximaal aantal tokens, waardoor er schaarste zal gaan heersen. Daarnaast is er wereldwijde liquiditeit en biedt het een perfecte mogelijkheid tegen devaluatie en systeemrisico’s. Voor Metaplanet is de keuze dan ook zeker niet speculatief. Men stapt erin voor de lange termijn en verwacht dan ook dat de munt alleen maar verder zal gaan stijgen. Met de digitale munt op de balans positioneert het bedrijf zich als de voorloper in een bredere financiële verschuiving.
Institutionele invloed op de prijs van Bitcoin
Hoewel de grootte van de aankoop van Metaplanet niet marktveranderend is, ontvangt de cryptocommunity de stap wel als positief. Elke investering vanuit de institutionele wereld wordt gezien als een nieuwe stap in de adoptie van de digitale munt. Hoe meer bedrijven instappen, hoe groter de schaarste zal worden. Deze partijen kopen namelijk flinke hoeveelheden van de munt in, waardoor er op sommige momenten meer door hen wordt gekocht dan dat miners kunnen toevoegen.
Als de methode werkt, bestaat daarnaast ook de kans dat dit een kettingreactie zal starten. Bedrijven zien dan namelijk dat er op een gereguleerde manier Bitcoin kan worden gekocht, waarmee zij hun risico’s kunnen inperken.
De munten die worden opgekocht door deze bedrijven verdwijnen voor lange tijd van de markt, waardoor er direct meer schaarste zal optreden. Dit zal ook al snel zijn weerslag hebben op de koers van de munt. Al met al is de institutionele adoptie dus een zeer positieve ontwikkeling voor Bitcoin.
Bitvavo - grootste crypto exchange in Nederland
- Meer dan 340 beschikbare cryptocurrencies
- Lage transactiekosten
- Gemakkelijk via iDeal geld storten
- Professionele traders dashboard
