MiCA is sinds vandaag live! Wat de Europese crypto regelgeving voor jou betekent

4659 totale weergaven
mica crypto

Vanaf juli moeten crypto beurzen en uitgevers van stablecoins in de Europese Unie zich houden aan de nieuwe regels van de MiCA-wet. Deze wet, die op 30 juni van kracht werd, brengt grote veranderingen voor de crypto markt in de EU. MiCA (Markets in Crypto-Assets) biedt duidelijke richtlijnen voor stablecoins en andere crypto activa en platforms.

Wat betekent de MiCA wetgeving voor crypto?

MiCA zorgt voor een regulerend kader dat de activiteiten binnen de crypto markt standaardiseert en verduidelijkt. Het definieert de classificatie van digitale activa en specificeert wettelijke verantwoordelijkheden. In april vorig jaar keurde het Europees Parlement MiCA goed, waarmee de EU een van de eerste regio’s ter wereld is met uitgebreide regelgeving voor crypto activa.

Volgens MiCA moeten bedrijven volledige informatie verstrekken aan klanten, een transparant bedrijfsmodel tonen, een effectief bestuursysteem inclusief risicobeheer opzetten, zich registreren bij de Europese Bankautoriteit (EBA), een terugkoopmechanisme creëren en voldoende reserves aanhouden.

Daarnaast moeten uitgevers van asset-gerelateerde tokens (ART) en elektronische geldtokens (EMT) vanaf 30 juni duurzaamheidinformatie rapporteren, en moeten cryptodienstverleners aan het eind van het jaar ook aan verdere informatievereisten voldoen.

ART-uitgevers (behalve kredietinstellingen) mogen blijven opereren als hun tokens voor 30 juni zijn uitgegeven, zolang ze voor 30 juli een vergunning aanvragen onder MiCA. Het niet naleven van MiCA kan leiden tot boetes en een verbod op operaties binnen de EU.

Wat betekent MiCA voor stablecoins?

Door de invoering van MiCA hebben sommige crypto bedrijven het gebruik van stablecoins beperkt. In maart stopte OKX met de handel in Tether (USDT) voor EU-gebruikers. Begin juni kondigde Binance aan de toegang tot niet-gereguleerde stablecoins te beperken voor Europese klanten en bepaalde diensten met deze activa te stoppen.

Bitstamp maakte plannen bekend om EURT (euro-gekoppelde Tether) en andere niet-conforme stablecoins voor 30 juni te verwijderen, terwijl Lugh stopte met het uitgeven van zijn EURL stablecoin voor de invoering van MiCA.

Volgens CoinGecko daalde de populariteit van EURT in 2023 sterk, met een marktkapitalisatie van $231 miljoen in 2022 tot $32 miljoen in oktober. EURT, de op één na grootste aan de euro gekoppelde stablecoin, had op 26 juni slechts 32,1 miljoen munten in omloop.

Een rapport van analysebureau Kaiko laat zien dat euro-gedekte stablecoins slechts 1,1% van het totale stablecoin handelsvolume uitmaken, terwijl dollar-gedekte activa domineren met 90%. De wekelijkse handelsvolumes voor dollar-stablecoins zoals USDT bedragen meer dan $270 miljard, terwijl euro-stablecoins zoals EURT, EURS, EURCV en AEUR samen slechts ongeveer $40 miljoen omzetten. Analisten verwachten groei in dit segment nu Europese regelgevers druk uitoefenen op beurzen om dollar-activa te verminderen.

Lees meer over:
MiCAreguleringstablecoins

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...