MiCA-wetgeving gepubliceerd in journal van Europese Unie

Op 9 juni is de Markets in Crypto-Assets (MiCA)-wetgeving op de website van de Europese Unie gepubliceerd. Daarmee is het nu officieel aftellen geblazen totdat de wet van kracht gaat.

MiCA

Vorige week ondertekende de voorzitter van het Europees Parlement het MiCA-raamwerk. De volgende stap in de procedure was om dit in de Official Journal of the European Union (OJEU) te publiceren. Dat is nu dus gebeurd.

Het doel van MiCA is om een consistent regelgevend kader te hebben voor cryptovaluta tussen de lidstaten van de Europese Unie.

Nu de wet is “geactiveerd” weten we ook de volgende belangrijke data.

De regels gaan officieel binnen 20 dagen na publicatie van kracht worden. Op 30 juni 2023 is alles dus officieel, waarna er een “transitie periode” is ingebouwd. De regels voor stablecoins gaan 29 juni 2024 in, terwijl die voor Crypto Asset Service Providers (CASP’s) op 30 december 2024 van kracht zullen gaan.

Na deze datum hebben de actieve CASPs een periode van waarschijnlijk 18 maanden om een MiCA-licentie te krijgen. Dit kan echter per lidstaat verschillen.

Met MICA zijn aanbieders van cryptodiensten gereguleerd. Het gaat niet zo zeer in op specifieke cryptovaluta of consensus mechanismes zoals mining. Het beperkt zich tot cryptobedrijven en wallets die zich moeten registreren en zich aan regels moeten houden.

Volgens de regels moeten uitgevers van stablecoins bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde vereisten om risico’s te beperken, terwijl diensten voor het bewaren van cryptocurrency’s aan de slag moeten met voldoende maatregelen voor het beveiligen van het cryptogeld (om cybersecurity en operationele storingen aan te pakken).

De wetgeving biedt ook een kader om marktmisbruik, handel met voorkennis en manipulatief gedrag in de cryptospace te voorkomen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsMiCA