Voorzitter Europees Parlement zet handtekening onder MiCA-wetgeving

De Europese Unie (EU) heeft formeel de nieuwe wetgeving voor de cryptomarkt geaccepteerd.

MiCA ondertekend in de wet

Na maanden van discussies en onderhandelingen heeft de EU gisteren (donderdag 31 mei 2023, red.) formeel de een handtekening gezet onder de Markets in Crypto Assets (MiCA).

De wetgeving introduceert een alomvattend kader voor cryptobedrijven die actief zijn in de lidstaten van de Europese Unie. Het moet consumenten beschermen, witwassen van geld voorkomen en transparantie in de industrie bevorderen.

De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft nu officieel de MiCA-wet ondertekent. Zij deed dit samen met Peter Kullgren, de Zweedse minister van Rural Affairs.

Daarmee is de cryptowetgeving nu ook formeel goedgekeurd. Na lang gesteggel over bepalingen en details (over onder andere een verbod op proof-of-work) werd de wet eerder dit jaar in het Parlement aangenomen. De wetgeving kreeg in april brede steun met 517 stemmen voor, 38 tegen en 18 onthoudingen.

In mei ging ook de Europese Raad akkoord met de cryptoregulering. De ministers van Financiën van de Europese Unie stemden daarmee ook unaniem in met het plan.

Gisteren was het dus aan de voorzitter Metsola. EU-kenner Patrick Hansen deelt dat er nu nog drie stappen op de de agenda staan:

  1. Publicatie in officiële berichtgeving/journal (zeer korte termijn)
  2. Alles wordt binnen 20 dagen daarna in werking gezet
  3. In de twaalf maanden daarna moeten stablecoins (en uitgevers) zich aan de regels houden. Andere cryptovaluta en cryptobedrijven (CASPs) hebben 18 maanden om compliant te zijn.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropaMiCA