‘MiCAR zal wereldwijd voelbaar zijn, bedrijven moeten alert blijven’

368 totale weergaven
MiCA en euro

De Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR), die in juni 2023 officieel werd ingevoerd, markeert een belangrijke stap in de regulering van de Europese cryptomarkt.

MiCAR

MiCAR is onderdeel van het bredere Digital Finance Package van de Europese Unie en heeft als doel de cryptomarkt te harmoniseren, financiële stabiliteit te waarborgen en transparantie te bevorderen.

De regelgeving wordt gefaseerd ingevoerd, waarbij de eerste regels voor bepaalde cryptotokens van kracht worden in juni 2024, en de volledige toepassing voor de hele markt vanaf 31 december 2024.

MiCAR legt nieuwe verplichtingen op aan zowel primaire als secundaire markten, waaronder cryptodienstverleners zoals brokers, custodians en financiële instellingen.

Erik Becker, Product Director bij Regnology, benadrukt de reikwijdte van MiCAR: “Deze wetgeving richt zich op alle spelers in de cryptomarkt, zowel kleine aanbieders als grote financiële instellingen. Het doel is om een eerlijke, transparante en stabiele markt te creëren, waarbij consumentenbescherming centraal staat.”

Paspoorten

Een van de belangrijkste aspecten van MiCAR is de introductie van een EU-breed “passporting”-systeem. Dit stelt cryptodienstverleners in staat om met één vergunning binnen de hele Europese Unie te opereren. Dit biedt aanzienlijke voordelen voor bedrijven die hun activiteiten over de landsgrenzen heen willen uitbreiden.

Becker legt uit: “Het nieuwe ‘passporting’-systeem maakt het mogelijk voor cryptodienstverleners om eenvoudiger te schalen en grensoverschrijdende operaties uit te voeren zonder in elk land afzonderlijke licenties te moeten verkrijgen.”

MiCAR legt strikte eisen op aan cryptobedrijven op het gebied van transparantie, investeerdersbescherming en anti-witwasmaatregelen. Bedrijven moeten voldoen aan strenge rapportagevereisten en moeten onder andere whitepapers opstellen waarin gedetailleerde informatie over hun crypto-activa wordt verstrekt.

Becker waarschuwt dat deze verplichtingen aanzienlijke aanpassingen vergen van bedrijven: “De uitdaging voor cryptobedrijven ligt vooral in het begrijpen en naleven van de complexe regelgeving. Dit vereist niet alleen technische aanpassingen, maar ook operationele veranderingen om volledig compliant te zijn.”

Handhaving en toezicht

De handhaving van MiCAR wordt ondersteund door de European Securities and Markets Authority (ESMA) en de European Banking Authority (EBA). Deze instanties ontwikkelen technische standaarden om een consistente naleving van de regels binnen de EU te waarborgen.

ESMA richt zich onder meer op procedures voor de toelating tot de markt en het beheer van belangenconflicten, terwijl de EBA zich richt op de kapitaal- en liquiditeitsvereisten voor bepaalde crypto-activa zoals asset-referenced tokens (ART’s) en electronic money tokens (EMT’s).

Becker wijst erop dat de impact van MiCAR verder reikt dan alleen Europa: “De invloed van MiCAR zal wereldwijd voelbaar zijn, aangezien cryptomarkten steeds meer met elkaar verweven raken. Bedrijven moeten alert blijven en hun verantwoordelijkheden begrijpen in de bredere mondiale context om sancties te voorkomen.”

Met MiCAR zet de Europese Unie een belangrijke stap richting een veiliger en transparanter cryptolandschap. Volgens Becker vertegenwoordigt de regelgeving “een bredere trend in de industrie naar meer gestructureerde en datagedreven rapportage, die niet alleen in Europa maar ook wereldwijd navolging zal vinden.”

Lees meer over:
EuropaMiCA

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...