Miljardair Munger wil verbod op bitcoin in VS

1125 totale weergaven

Charlie Munger roept de Verenigde Staten op om in de voetsporen van China te treden. Hij wil dat zijn land cryptocurrency’s verbiedt.

Bitcoinverbod

Munger is vice-voorzitter van Berkshire Hathaway en fervent bitcoin-scepticus. In een opiniestuk in de Wall Street Journal schrijft de miljardair dat de opkomst van cryptovaluta te maken hebben met het gebrek aan regelgeving.

Hij benoemt dat het geen valuta’s zijn, maar ook geen grondstoffen (commodities) en ook geen effecten (securities) zijn. Wat dan wel? “Een gokcontract”, zo stelt hij.

Daarom pleit hij voor een verbod, net zoals de communistische partij in China dat enkele jaren geleden deed. Munger haalt ook het Verenigd Koninkrijk erbij uit de jaren 1700, toen het in een diepe depressie kwam na een domme (nieuwe) investeringsopties. Na het verbod hierop bloeide de economie op en volgde de periode die nu bekend staat als de Verlichting.

Gokcontract

Bitcoin schaart hij daar ook de categorie domme investeringen. Hij verwijst naar ‘edge of the house’, wat een term is uit de gokindustrie. Het verwijst naar het fenomeen dat degene die een weddenschap aanbiedt, wiskundig gezien in het voordeel is.

“Het is een gokcontract met bijna 100% voordeel oplevert voor degene die dit initieert. Het wordt aangegaan in een land waar gokcontracten traditioneel alleen worden gereguleerd door staten die concurreren in laksheid. De VS zouden nu een nieuwe federale wet moeten aannemen die dit voorkomt.”

In 2021 bestempelde Munger bitcoin nog als “walgelijk”, nadat hij ook al benoemde dat het wordt gebruikt door ontvoerders en afpersers. Een jaar later noemde de 99-jarige het een “investering in niets”, terwijl hij zijn sceptische houding verdubbelde.

Ook kameraad Warren Buffett is tegenstander. Hij wenst dat cryptovaluta ‘nooit waren uitgevonden’.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws