Miljardair Stanley Druckenmiller gaat short op de Amerikaanse dollar

Stanley Druckenmiller, een miljardair en een legende op Wall Street, zegt dat hij short zit op de Amerikaanse dollar nadat hij de rally van vorig jaar miste. De investeringslegende deed deze uitspraken tijdens een financieel evenement in Noorwegen. Het shorten van de Amerikaanse dollar is volgens de investeerder de enige actie waar hij zich op dit moment zeker over voelt in de “meest onvoorspelbare” periode van zijn carrière.

Hoogste niveau in 20 jaar

De Amerikaanse dollar bereikte in de herfst van 2022 zijn hoogste koers in 20 jaar ten opzichte van een mandje van andere fiatvaluta. Allemaal dankzij de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve, die de Amerikaanse rente in een periode van 12 maanden optilde van 0 naar ongeveer 5 procent.

“Het enige gebied waar ik me comfortabel voel op dit moment is het shorten van de Amerikaanse dollar. Fiatvaluta doen het vaak goed voor periodes van twee tot drie jaar. We hebben inmiddels een lange run van de Amerikaanse dollar gezien”, aldus Druckenmiller.

Het enige waar de investeringslegende spijt van heeft is dat hij niet aan boord was tijdens de run omhoog van de Amerikaanse dollar. Sinds november is de wereldreservemunt weer 10 procent van zijn waarde verloren.

Volgens Druckenmiller is de neerwaartse trend voor de Amerikaanse dollar echter nog niet voorbij. Hij denkt namelijk dat de Federal Reserve snel zijn rentebeleid moet omdraaien om te reageren op het vertragen van de Amerikaanse economie en mogelijk vanwege de bankencrisis die ook nu weer opspeelt.

Zorgen om de dollar

Voor zijn beslissing om de Amerikaanse dollar te shorten wijst Druckenmiller vervolgens ook nog naar Brazilië. De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva riep recent nog de BRICS-landen op om een eigen valuta te creëren. “Daarbij heb je nog Lula die zich hardop afvraagt waarom zij al hun handel in de Amerikaanse dollar moeten doen en daar heeft hij gelijk in”, aldus Druckenmiller.

Het is nog maar de vraag of Druckenmiller hier gelijk in krijgt. Je kunt over de Amerikaanse dollar zeggen wat je wil, maar de munt is nog altijd de belangrijkste fiatvaluta op aarde en zeker voor het Westen zal er niet zomaar een alternatief voorhanden zijn.

Zelfs als de BRICS-landen besluiten dat ze de Amerikaanse dWall Street legende Druckenmiller: Amerikaanse dollar niet langer veilige havenollar compleet lozen, dan is er nog steeds een groot deel van de wereld dat op de wereldreservemunt leunt. Het is zeker mogelijk dat er meer concurrentie komt voor de Amerikaanse dollar en dat is goed. Maar de val van de dollar lijkt op dit moment nog ver weg.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....