Onderzoek Cambridge: ‘76% van Bitcoin miners gebruikt groene stroom’
76% van de Bitcoin miners wereldwijd maken gebruik van duurzame energie. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Cambridge. Ze hebben de resultaten van twee online enquêtes onder 280 organisaties gecombineerd.
Bitcoin productie
De onderzoekers hebben ook andere cryptocurrency’s in het onderzoek meegenomen, die het proof-of-work (PoW) mechanisme hanteren.
PoW is een mechanisme om transacties te bevestigen en om blocks te produceren voor de blockchain. Bitcoin is de meest bekende variant. Miners concurreren door middel van rekenkracht om blocks te vinden.
Daar krijgen ze in de vorm van een block subsidy een beloning voor. Proof of Work zorgt ervoor dat sjoemelen niet mogelijk is. Alles is vastgelegd in het openbare grootboek.
Cambridge studie
Critici wijzen erop dat de productie van Bitcoin niet milieuvriendelijk zou zijn. Zo zou er sprake zijn van verspilling om het Bitcoin netwerk te beveiligen.
Voorstanders wijzen erop: er is doorgaans sprake van (duurzame) energieoverschotten die miners benutten.
Tot welke bevindingen komen de onderzoekers van de Cambridge University?
Dat is een toename ten opzichte van de vorige editie van het onderzoek. Toen lag de consumptie uit duurzame bronnen lager, namelijk op 28%.
Kijken we naar de energiebronnen, dan is waterkracht verreweg de meest populaire energiebron. Op plek 2 en 3 staan respectievelijk de fossiele bronnen kolen en gas.
China
China herbergt verreweg de meeste rekenkracht van het Bitcoin netwerk. De onderzoekers rekenen China tot de grotere regio Azië-Pacific (APAC), waartoe ook Japan, Zuid-Korea en Australië behoort.
APAC zou goed zijn voor maar liefst 77% van de rekenkracht. Het is ook de regio waar de meeste kolenstroom in de energiemix zitten.
Ter vergelijking: Noord-Amerika is goed voor een wereldwijd aandeel van 8% in de rekenkracht, maar het aandeel groene stroom ligt op 61% in hun mix.
bron: rapport University of Cambridge