Minen, tulpen en bitcoin in een verwarmde bloemenkas: in Nederland gebeurt het

Wat krijg je als je een bitcoiner uit Noord-Brabant, een familiebedrijf uit Noord-Holland, een zestal Antminers en een enorme tulpenkwekerij bij elkaar brengt? Het klinkt als het begin van een leuke mop, maar niets is minder waar.

Mining in Nederland

Enkele maanden geleden deelden we op Bitcoin Focus een inspirerend verhaal over het gebruik van restwarmte van bitcoin miners en het besparen op je gasgebruik in een bloemenkas.

We spraken af op een zonnige dag met Bert de Groot van Bitcoin Brabant bij een bloembollenbedrijf ergens in Noord-Holland. Er gebeurt echter meer dan het kweken van tulpen, aloë en pioenrozen. Er is namelijk een plekje vrijgemaakt voor een aantal bitcoin mining rigs.

Waarom? Het is heel simpel, zo verklaart Bert: “1 kWh input = 1 kWh output.” Daarmee legt hij op een cryptische manier uit dat ze met bitcoin miners de plantenkas verwarmen, volledig efficiënt.

Tulpenmanie met bitcoin: groen minen in een bloemenkas

Wat is het voordeel eigenlijk?

Kort gezegd: minder gas verbruiken, nog steeds de kas verwarmen en tegelijkertijd een zakcentje bitcoin verdienen.

  • de miners het gasgebruik van de kas verminderen;
  • in plaats daarvan 100% zonnestroom gebruiken;
  • terwijl het én de kas verwarmt;
  • én een spaarpotje in bitcoin oplevert.

De bitcoin miners kun je namelijk heel simpel aansluiten op het lichtnet. Bert heeft tests gedaan en kwam tot de conclusie dat de lucht die erin gaat 22 °C is, terwijl de lucht die de miners uitblazen 44 °C is.

Wat daar tussenin gebeurt is de magie van bitcoin: computerchips die honderdduizenden berekeningen per seconde doen en daardoor warm worden.

Tulpenmanie met bitcoin: groen minen in een bloemenkas

Lees het hele verhaal!

Op BitcoinFocus vertelt Bert het hele verhaal in een premium artikel! Deze week zetten we deze ouwe gouwe weer even in het zonnetje.

Met de kortingscode WELKOMBIJFOCUS kun jij de eerste volle maand voor 1 euro alle toffe verhalen (terug)lezen – waaronder dus dit gesprek met Bert. Daarnaast krijg je natuurlijk gewoon drie keer per week nieuwe edities in je mailbox. Je kunt de code invullen als je je inschrijft op de premium-pagina.

Of lees dit artikel met de pay-per-view knop op onze website. Voor 99 cent kun je het via het lightning netwerk aanschaffen en zónder abonnement alsnog lezen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...