Mining mania gaat door, rekenkracht schiet met 465 EH/s naar recordhoogte

De hashrate die alle bitcoin miners uit de hele wereld allemaal tegelijk inleggen bereikte dit weekend een nieuw record. Ondanks dat het een hele lastige metriek is om in kaart te brengen, kunnen we wel stellen dat de hashrate een hoogtepunt noteerde.

Volgens gegevens van Bitinfocharts steeg bitcoin’s rekenkracht tot 465 EH/s. Als je dat uitschrijft is dat 464.000.000.000.000.000.000 hashes per seconde. Een hash is dan weer het cryptografische resultaat van een berekening (of: hashing algoritme). Om precies te zijn gaat het om het Secure Hash Algorithm SHA-256.

Bitcoin mining gekte gaat door, rekenkracht bereikt nieuw record

Zie mining als het doen van enorm veel gokjes per seconde. De berekening is niet per se complex, het vinden van de juiste oplossing is dat wél. En hoe meer miners meedoen, hoe kleiner de kans op een prijs, de block subsidie van 6,25 BTC plus de som van de transactiekosten. Zie het als een loterij met één hoofdprijs, waarbij het aantal deelnemers jouw kans alleen maar kleiner maakt.

Hoeveel pogingen doen alle miners in de wereld om het volgende block te mogen maken? Nou, dat is dan de 465 EH (per seconde) vermenigvuldigd met 60 (van seconde naar minuut) vermenigvuldigd met 10 (één block per gemiddeld 10 minuten).

Het kost de hele wereld (momenteel) dus grofweg 278.400.000.000.000.000.000.000 hashes om een block te vinden.

Belangrijk detail is wel dat de hashrate elke seconde verandert en dat het lastig is om hier harde waardes aan te hangen. Het blijft dus vooral bij een leuke denkstap om de kracht van het bitcoinnetwerk in kaart te brengen.

Feit is wel: de miningmania gaat door! En hoe hoger de hashrate is, hoe lastiger het doorgaans als buitenstaander is om het bitcoinnetwerk aan te vallen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining