Ministerie Oman deelt bijzonder nieuws: nieuwe mining farm van $370 miljoen

Het Ministerie van Transport, Communicatie en Informatietechnologie (MTCIT) in Oman deelt bijzonder nieuws. Er komt een bitcoin mining farm in de zogenoemde Salalah Free Zone.

Mining in Oman

De waarde van dit nieuwe datacentrum waar bitcoin miners zullen gaan ronken is ongeveer $370 miljoen.

Het is niet de eerste keer dat dit nieuws uit het Midden-Oosten komt. In 2022 kwam naar buiten dat het staatsfonds Oman Investment Authority meedeed aan de aandelenronde van enkele honderden miljoenen dollars van Crusoe Energy Systems Inc. zij richten zich op de combinatie van mining en ‘gas flaring’.

Doordat de nieuwe investering van $370 miljoen in een mining farm komt de gecombineerde belegging van zowel de overheid als de particuliere sector dus neer op $740 miljoen, zo schrijft Cryptopolitan.

De taak om de mining farm te bouwen valt onder de bevoegdheid van Exahertz International, een dochteronderneming van Afaaq for Advanced Technologies. De eerste fase van de miningplek heeft een capaciteit van ongeveer 11 MW op een oppervlakte van 312.000 m² en kan nu al meer dan 2.000 mining rigs huisvesten. Naar verwachting zullen dit in oktober al 15.000 ASIC’s zijn.

Er wordt gebruik gemaakt van hardware van Bitmain en dan in het bijzonder van hun watergekoelde miners.

Minister Eng Al Maawali zei dat de mining-centra “zullen helpen om de groei van de digitale economie te versnellen en nieuwe kansen voor Omani’s te creëren”. Interessant genoeg verbreedt de oliestaat zijn focus nu een heel minuscuul beetje in de richting van een andere energie-commoditie: bitcoin.

Eerder kwam al naar buiten dat Crusoe workshops gaf in het land voor de grootste producenten uit de regio, waaronder OQ SAOC en Petroleum Development Oman.

Na een succesvolle proefperiode binnen de Salalah Free Zone, benadrukt CEO Sam Fedow dat hij meer potentie ziet. Ambtenaren Al Jabal Al Akhtar en Al Dakhiliya zien grote voordelen in bitcoin mining.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining