Wit-Rusland onderzoekt voordelen van Bitcoin (BTC) mining

Het ministerie van Energie van Wit-Rusland is een onderzoek gestart naar de voor- en nadelen van het minen van Bitcoin (BTC). Minister Viktor Karankevich vertelde dat hij ziet dat de mining-industrie wereldwijd enorm hard groeit, en dat het zeker het overwegen waard is om hierin mee te doen.

Bitcoin mining in Wit-Rusland

Het ministerie van Energie van Wit-Rusland kondigde vrijdag officieel aan dat ze op een actieve manier alles omtrent bitcoin mining op een rijtje gaan zetten. Daarbij willen ze alle voor- en nadelen onderzoeken. Karankevich vertelt dat hij ziet dat de markt van China en de Verenigde Staten tot aan Canada en toe Rusland enorm groeit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De minister vervolgde dat de regering overweegt om zich ook op deze deze sector te gaan storten:

“Dit is nu een nieuwe richting voor ons. Het is interessant, maar om ermee aan de slag te gaan, moeten we een gedetailleerd onderzoek hierover doen. Daarbij hoort ook de beoordeling van mogelijke risico’s die aan dit soort activiteiten zijn verbonden. We zitten er bovenop.”

De regering is al langer bekend met het minen van cryptocyrrency’s. In april 2019 stelde president Alexander Loekasjenko naar verluidt al voor om overtollige energie van de eerste kerncentrale van het land te gebruiken om cryptovaluta te minen, om deze vervolgens te verkopen.

Daarmee volgt Wit-Rusland de zet van buurland Oekraïne. Het Oekraïense ministerie van Energie overweegt om een mining datacenter te openen in samenwerking met een staatbedrijf. Het plan van Karankevich lijkt op een kopie van dat van concullega Yevhen Vladimirov.

Het laat overigens mooi zien dat het energiegebruik van Bitcoin niet per definitie slecht is voor het klimaat. Kernenergie is an sich al erg schoon en daarnaast gaat het over het ‘overschot’ aan energie dat wordt ingezet.

Wetten voor Bitcoin

Wit-Rusland heeft zich de afgelopen jaren geprobeerd te positioneren als een cryptovriendelijk land. In 2017 ondertekende Loekasjenko een decreet over de ontwikkeling van de digitale economie. Daarmee werd de het kopen en verkopen van Bitcoin gelegaliseerd, evenals de handel in cryptovaluta. In 2019 beweerde de de grootste bank van het land, de Belarusbank, dat ze een ​​cryptobeurs wilen opzetten.

Tegelijk heeft het land een aparte band met Bitcoin. Aan de ene kant is het land erg gesloten en sluit het totaal niet aan bij de basisprincipes van BTC van censuurvrij geld. Aan de andere kant is dit júist voor dit soort partijen een eigenschap die goed van pas kan komen.

Er gaan ook geruchten dat Wit-Rusland een gigantische hoeveelheid bitcoin in bezit heeft. Deze verhalen zijn nooit bekrachtigd of ontkent, en van goede bronnen ontbreekt vandaag de dag ieder spoor.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
mining

    Door: Arend Hubach

    Arend is al jaren een autoriteit in de bitcoin space en heeft kennis van zaken in onderwerpen die variëren van technische ontwikkelingen, de adoptie van bitcoin als betaalmiddel in de hele wereld, nieuwe regulering en verwante onderwerpen.