Oekraïne wil met staatsbedrijf Bitcoin (BTC) gaan minen bij kerncentrale

Het Ministerie van Energie van Oekraïne overweegt om een Bitcoin mining datacenter te openen. Ze willen daarmee toch nog iets te kunnen verdienen met overtollige kernenergie van het land.

Bitcoin mining in Oekraïne

Vorige week hadden ambtenaren van het ministerie een discussie over minen van Bitcoin met Yevhen Vladimirov. Dat is de vice-minister van het Oostblokland en heeft ‘energie’ en ‘digitale ontwikkeling’ in zijn portfolio. Het debat ging over de bedrijven Energoatom en Hotmine.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit is een staatsbedrijf voor kernenergie en een fabrikant van bitcoin mining rigs. Zij willen en kunnen samenwerken om bitcoin te gaan minen.

Vladimirov liet weten dat de mining farm de kernenergie van Oekraïne wil gebruiken, omdat het de winst van Energoatom zou verhogen. Indirect groeit daarmee ook de schatkist van het land.

“Het idee om een ​​datacenter op te richten op plek van de kerncentrale moet extra aandacht krijgen. Het Oekraïense elektriciteitsnet heeft veel ongebruikte capaciteit. Kernenergie levert het staatsbedrijf Energoatom extra opbrengsten op doordat miners de energieoverschotten gebruiken. Door middel van het afdragen van belastingen zal ook de binnenlandse begroting groeien.”

Nieuw datacenter

Het is niet bekend hoe groot het datacenter wordt áls het voorstel erdoor komt. Volgens een rapport van Data Center Dynamics levert het tussen de 250 en 500 megawatt aan capaciteit op. In theorie kan dat oplopen tot 2-3 gigawatt. Ter vergelijking: de grootste Chinese bitcoin miners gebruikten vorig jaar ongeveer 3 gigawattpiek aan elektriciteit uit waterkrachtcentrales.

Maar zover is het nog niet. Volgens Vladimirov moeten er eerst nog een aantal potentiële problemen worden uitgewerkt. Hij noemt hier met name zaken omtrent regelgevende en juridische kaders.

Hotmine is er tegelijkertijd “van overtuigd” dat Oekraïne een van de wereldleiders kan worden op het gebied van het minen van Bitcoin met kernenergie.

De drie partijen, Hotmine, Energoatom en het ministerie van Energie, gaan naar alle waarschijnlijkheid een ​​memorandum ondertekenen waarin ze specifieke maatregelen vastleggen.

Bijna een jaar geleden liet het ministerie al een proefballon op over dit onderwerp. Het minen van Bitcoin is overduidelijk onderdeel van de overheidsagenda. Het land heeft ook al grote stappen gezet voor de wetgeving en regulering van Bitcoin markt. Er is hiervoor in december 2020 een wetsvoorstel ingediend.

Eind 2019 werd er in Oekraïne ook al Bitcoin gemined bij een kernreactor. Dit gebeurde echter niet op een legale manier. Een man tapte elektriciteit af op het terrein van een ‘Nuclear Power Plant’, de fysieke locatie van een kernreactor.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
minenoekraine