Ministerie van Justitie VS start onderzoek naar TerraUSD, ondervraagt betrokkenen

Ministerie van Justitie VS start onderzoek naar TerraUSD, ondervraagt betrokkenen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet officieel onderzoek naar de ineenstorting van de TerraUSD. De stablecoin bleek niet zo stabiel als beloofd, toen de waarde ervan vorig jaar naar nul kelderde. De Wall Street Journal meldt op basis van anonieme bronnen nu dat de FBI nu achter het cryptoproject aan gaat. Dit maakt de kans op strafrechtelijke vervolging voor kopman Do Kwon een stuk groter.

Onderzoek gestart

Het Federal Bureau of Investigation en het Southern District of New York (SDNY) hebben voormalige teamleden van het bedrijf achter de stablecoin ondervraagd.

Terraform Labs heeft niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar van Reuters. Ook de woordvoerder van de U.S. Attorney's Office voor de SDNY gaf geen commentaar.

Vorige maand beschuldigde ook de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de oprichter van Terraform van het oplichten van investeerders in. De toezichthouder beschouwde de activiteiten van Do Kwon als een miljardenplan en een rechtszaak aan wegens civiele fraude.

Ook in Zuid-Korea is men op zoek naar de man achter het project. Hij zit naar verluidt ondergedoken in Servië, wat geen uitleveringscontract heeft met Zuid-Korea.

Hoe zat het ook alweer?

Kwon had een idee: een algoritmische stablecoin op de markt zetten die is gedekt door cryptovaluta in plaats van de Amerikaanse dollar (of dollarequivalenten). Zo zou het helemaal los staan van het traditionele banksysteem.

Hiervoor bracht hij een altcoin uit, de LUNA-token. Door de populariteit van de UST-stablecoin steeg deze token hard aan waarde. Intussen kocht Kwon met de Luna Foundation Guard (LFG) ook nog eens 80.000 BTC uit de markt. Toen de waarde van bitcoin hard daalde, bleek de onderpand niet meer genoeg te zijn en het algoritme faalde.

Hierdoor ging de suply van LUNA door het dak, ging de waarde van UST naar (bijna) nul terwijl LFG ook nog eens de duizenden bitcoin op de markt moest dumpen (wat een watervaleffect veroorzaakte).

Duizenden cryptobezitters (met name LUNA- en UST-eigenaren) maakte grote verliezen. De FBI opent nu een onderzoek naar de gang van zaken en heeft dus werknemers van het bedrijf onderzocht.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan