Was Jump Crypto het bedrijf dat $1,28 miljard winst maakte voor Luna-fiasco?

Eerder deze week klaagde de Amerikaanse toezichthouder Do Kwon en Terraform Labs aan voor hun UST-fiasco. Een grote vraag bleef staan: wie was de handelspartner die $1,28 miljard aan winst boekte terwijl het ecosysteem van $40 miljard instortte?

Winst tijdens Luna-malaise

The Block komt nu met een antwoord. Ze denken dat het om het in Chicago gevestigde Jump Crypto gaat. Ze baseren deze uitspraak op uitlatingen van mensen die bekend zijn met de zaak.

Jump Crypto is een bedrijf wiens moederbedrijf diep geworteld is in de traditionele financiële markt. Daarbij moet direct gezegd worden: de woordvoerder van Jump Crypto reageert niet op vragen.

De Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigt Kwon en Terraform van het plegen van effectenfraude en het verkopen van niet-geregistreerde effecten. In de aanklacht verwijzen ze naar een niet bij naam genoemd Amerikaans handelsbedrijf dat een exclusieve marktovereenkomst had met Terraform Labs. Dit is dan weer de ontwikkelaar van de UST stablecoin.

Dat anonieme bedrijf werd niet beschuldigd van wangedrag – maar om welk bedrijf het gaat werd niet bekend gemaakt.

Volgens bronnen aan CoinDesk gaat het dus om Jump Crypto. Ze konden Luna-tokens kopen tegen een enorme korting, om daarmee de UST-stablecoin te dekken.

Ze legden slechts $62 miljoen in om de prijs van UST in mei 2021 in de buurt van $1 te houden. Ze verdienden echter $1,28 miljard door de tokens weer te verkopen. De president van het handelsbedrijf zat ook in het bestuur van de Luna Foundation Guard.

Wereldwijde aanklachten

De SEC beweert dat de stablecoin (te veel) afhankelijk was van door mensen aangestuurde marketmakers. Daarmee was het smart contract minder autonoom dan gedacht. Externe handelsfirma waren marktmaker in deze zaak, waardoor Jump Crypto in dit geval voor $0,40 tokens kon kopen, terwijl het op de open markt $90 kostte.

Op meer plekken in de wereld is deze zaak nog relevant. Niet alleen in de VS, maar ook in Zuid-Korea zit men achter Kwon aan. Hij lijkt zich dan weer te verschuilen in Servië – het land waar Zuid-Korea geen uitleveringsverdrag heeft.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsstablecoins