Minneapolis Federal Reserve voorzitter: “Centrale digitale bankmunten zijn waardeloos”

We horen inmiddels al jaren dat centrale banken over de hele wereld overwegen een digital versie van hun eigen munt uit te brengen. Zogenaamde Central Bank Digital Currencies, een tool die het mogelijk maakt om vrijwel de volledige economie te controleren. In Amerika lijkt daar op dit moment echter weinig interesse in te zijn onder de centrale bankiers.

"CBDC zijn waardeloos"

De president van de Federal Reserve president van Minneapolis, Neil Kashkari, maakte tijdens een gastcollege aan de Columbia University duidelijk dat hij in ieder geval weinig ziet in een digitale versie van de dollar. "Central Bank Digital Currencies zijn waardeloos, behalve als je de volledige samenleving wil controleren, bespioneren en je bevolking extreem wil belasten zoals in China", aldus een duidelijk Kashkari.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uitspraken als deze van een figuur als Kashkari maken duidelijk dat de hoge piefen in de Verenigde Staten op dit moment helemaal niet serieus nadenken over een digital dollar. Als je erover nadenkt is dat ook logisch, aangezien vrijheid een kernwaarde is voor de Verenigde Staten, een digitale dollar lijkt daar haaks op te staan.

In landen als China ligt het meer voor de hand dat de overheid met dit soort initiatieven komt, omdat het volledig past bij hun visie op de wereld en hoe je mensen moet besturen en leiden. In Europa is er officieel een onderzoek gaande, maar is het nog maar de vraag in hoeverre de centrale bank hier serieus over is.

Bitcoin versus CBDC

Veel mensen zien digitaal centralebankgeld als een directe concurrent van bitcoin, maar in principe hebben de twee weinig met elkaar te maken. Bitcoin is digitaal geld en een CBDC is ook digitaal geld, maar daar houdt de vergelijking eigenlijk wel op. Binnen het ecosysteem van Bitcoin gelden voor iedereen dezelfde regels en heeft niemand de absolute macht, terwijl dat bij een CBDC compleet tegenovergesteld is.

Ook de absolute schaarste van bitcoin is een eigenschap die onmogelijk in een CBDC te bakken is. Centrale banken kunnen in theorie wel beloven nooit meer een digitale euro of dollar bij te drukken, maar dat blijft slechts een belofte tegenover de garantie van bitcoin. Als het om de absolute schaarste gaat, dan hoeven centrale banken geen nieuwe en eigen vorm van geld te creëren, dan kunnen ze gewoon bitcoin gebruiken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....