CBDC veel beter dan bitcoin, vindt IMF

CBDC veel beter dan bitcoin, vindt IMF

Kristalina Georgieva van het IMF vindt een goed ontworpen central bank digital currency (CBDC) veel beter dan bitcoin en andere cryptovaluta. Dat zei ze vorige week tijdens een bijeenkomst in Washington D.C. over de toekomst van geld.

100 centrale banken bezig

Op dit moment zijn er ongeveer 100 landen op de een of andere manier bezig met eigen digitale valuta. Georgieva noemt de Bahama’s (Sand Dollar), Zweden, China en de VS als voorbeelden. Maar “het is nog vroeg dag voor CBDC’s en we weten niet precies hoe ver en hoe snel ze komen. Wat we wel weten is dat centrale banken capaciteit opbouwen om van deze nieuwe technologie gebruik te maken – om klaar te zijn voor wat in het verschiet ligt.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Beter dan bitcoin

Hoewel de ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat en de Bahama’s voorop lopen, is het IMF er van overtuigd dat het centrale bankgeld in principe op allerlei vlakken beter wordt dan bitcoin.

“Zorgvuldig ontworpen CBDC’s bieden in potentie meer veerkracht, meer veiligheid, betere beschikbaarheid en lagere kosten dan particuliere vormen van digitaal geld. Dat is duidelijk het geval als ze worden vergeleken met ongedekte crypto-activa die inherent volatiel zijn,” vindt Georgieva.

De grootste van deze inherent volatiele ‘ongedekte crypto-activa’ is bitcoin. Naar de mening van het IMF maakt die geen schijn van kans tegen een goed ontworpen CBDC. Een generiek goed ontwerp voor CBDC’s is er niet, “want iedere economie is anders.”

Privacy-issues

Een andere les die het IMF heeft getrokken uit de ervaringen van landen tot nu toe is dat “financiële stabiliteit en privacy-overwegingen van het grootste belang zijn bij het ontwerp van CBDC’s.” Het is goed dat het IMF met ‘privacy’ bedoelt ‘niet teveel privacy voor de gebruiker’. Voor kleine bedragen is minder identificatie nodig dan voor grote bedragen. Hoewel dit redelijk klinkt, lijkt er te staan dat zelfs voor kleine bedragen enige vorm van klantonderzoek is voorzien. In dat geval wordt privacy de facto opgegeven.

Tussen de regels door lees je de worsteling van het IMF. De ‘ongedekte crypto-activa’, zoals bitcoin, bieden een alternatief soort geld waar centrale banken niet mee uit de voeten kunnen. Als reactie zijn nu ongeveer 100 centrale banken bezig met alternatieven die wel passen in het systeem.

“In de geschiedenis van het geld breekt een nieuw hoofdstuk aan. Landen proberen de belangrijke aspecten van hun traditionele monetaire en financiële systemen te behouden, terwijl ze experimenteren met nieuwe vormen van digitaal geld,” noemt Georgieva dat.

Lees meer over:
CBDC IMF

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan