Mysterieus tekstbestand in bitcoin blockchain over Julian Assange

Er is een oud bestand ontdekt die al jaren lang in de bitcoin blockchain staat. Mogelijk is het gelinkt aan Julian Assange, klokkenluider en oprichter van Wikileaks.

Bestand in blockchain

Het gaat om een gecodeerd 7zip-bestand. Je kunt het terugvinden in het script van een transactie die plaatsvond op 5 januari 2017. Meer dan zes jaar geleden werd block nummer 446.713 aan de blockchain geregen door miners.

De Redditer onder de naam “sprxzk34620” deelde de ontdekking op de r/bitcoin-subreddit.

Omdat het om een 7zip-bestand gaat, heb je een wachtwoord nodig om het te kunnen lezen. Daardoor weten we niet wat er in staat. Het is ook niet bevestigd of het daadwerkelijk te maken heeft met Julian Assange, of dat iemand dit voor de grap deze werknaam heeft gegeven. Op het forum is de discussie over het bestand met de naam ‘Julianassange.Txt’ los gebarsten.

Je kunt het bestand ook zelf uitlezen door de pubkhash-seg van alle output scripts van de specifieke transactie te gebruiken. Als je deze na wat knutselwerk met codes wilt openen, krijg je het volgende beeld:

Bestand in bitcoin blockchain over Julian Assange doet speculaties opwaaien

De anonieme Redditor heeft het bestand niet kunnen ontsleutelen en de pogingen om het te kraken zijn allemaal mislukt.

Maar daarmee houden de speculaties niet op. Is het een bestand dat als ‘kill switch’ een link geeft die meer informatie online kan zetten? Of is het toch een hoax zijn van iemand die dacht leukt te zijn?

Assange

Opvallend genoeg is deze transactie enkele dagen gedaan nadat Assange in een AMA de hash van block 447,506 deelde. Dit deed hij om aan te tonen dat hij nog leefde toen hij bij de Ecuadoraanse ambassade in Londen verbleef. Het kan dus goed zijn dat de klokkenluider destijds met bitcoin aan het spelen was en een boodschap achterliet.

Met Wikileaks kwam bitcoin in 2012 ook goed van pas, toen Assange van ouderwetse betaalmethoden werd buitengesloten. De website ontving miljoenen dollars aan bitcoin donaties.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsWikiLeaks