Ruim 8 bitcoin gedoneerd aan crowdfunding voor protest in Canada

Update: Bitcoiners hebben al ruim 8 bitcoin gedoneerd aan de truckers in Canada. Het platform GoFundMe besloot de ondersteuning van de crowdfundingcampagne voor het protest te stoppen. Als reactie dook er een alternatief platform op: Tallycoin. Bitcoiners wereldwijd kunnen satoshi's doneren om het protest te steunen.

Transacties met het Bitcoin Lightning Network zijn relatief goedkoop. Je kunt zonder problemen minder dan een dollarcent doneren in BTC, bijvoorbeeld. Een grote donatie springt er echter uit: een gulle gever doneerde 2,2 bitcoin. Dat is ruim $91.000 waard tegen de huidige dagkoers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ruim 8 bitcoin gedoneerd aan crowdfunding voor protest in Canada
Grote donatie via TallycoinOriginele bericht: De kracht van een decentraal en niet te stoppen geldsysteem komt ook in Canada goed van pas. De GoFundMe-campagne voor de truckers is namelijk opgeschort door het platform, waardoor er meer dan $10 miljoen aan donaties is bevroren. Tegelijkertijd is er een parallelle fundraiser gestart met bitcoin.

Er is in Canada een grote demonstratie gaande, met vrachtwagenchauffeurs in de hoofdrol. Vanuit de hele wereld stuurden mensen donaties naar de Canadese vrachtwagenchauffeurs die protesteerden tegen de coronabeperkingen. In totaal werd er meer dan $10 miljoen opgehaald.

Dit geld komt echter niet terecht bij de truckers zelf, zo meldt GoFundMe met de volgende disclaimer: "Deze inzamelingsactie is momenteel onderbroken en wordt beoordeeld om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan onze servicevoorwaarden en toepasselijke wet- en regelgeving."

Gestopte campagne

Initieel maakte het donatieplatform bekend nog een stapje verder te gaan. In plaats dat ze het bedrag automatisch wilden terugbetalen aan de donateurs, was het plan om het geld weg te geven aan organisaties naar eigen keuze.

Na enorm veel kritiek is GoFundMe daar vandaag op teruggekomen. Meer hierover is te lezen in een blogpost. Het geld wordt toch wel automatisch teruggestuurd naar de begunstigden.

Bitcoin als oplossing

Als reactie op deze financiële interventies, heeft een groep Canadezen een oplossing aangedragen: Bitcoin. Bitcoin is decentraal, wat betekent dat geen centrale entiteit controle over kan krijgen. Daarnaast kan íedereen in de wereld het gebruiken als geldnetwerk.

Een aantal bekende Canadese Bitcoiners promoten deze actie, waaronder Jeff Booth en Greg Foss. Alle bitcoin die wordt opgehaald, komt in een multisig-wallet terecht, zo claimt initiatiefnemer BTC Sessions. Foss bevestigt dit op Twitter.

In de praktijk betekent het dat 3 mensen gezamenlijk de fondsen beheren. Zij nemen in dit geval de rol van GoFundMe over als uiteindelijke verantwoordelijke over het geld.

Op moment van schrijven is er ongeveer 1,5 bitcoin opgehaald, ter waarde van meer dan $60.000.

Ruim 8 bitcoin gedoneerd aan crowdfunding voor protest in Canada

De fondsenwerving is gedaan van Tallycoin. Dit platform kan niet zomaar met het geld ervandoor gaan. Ook kun je bitcoin doneren via het Lightning Network. Zo staat de kracht van oncensuurbaar geld weer in de spotlights.

Wat je ook van de protesten (en/of maatregelen wereldwijd) vindt: dit nieuws kun je prima met een bitcoinbril bekijken. Er is een platform dat niet doet wat de gebruikers willen. In korte tijd werd een alternatief opgezet met behulp van bitcoin en een aantal handige programmeurs. Meer is er niet nodig om tóch geld te kunnen verzamelen, zelfs als je wordt uitgesloten van bepaalde platformen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCanada