Bitcoin ETP van Van Eck slaat aan met $100 miljoen aan investeringen

Van Eck doet goede zaken met het beleggingsproduct Bitcoin exchange traded product (ETP). Ze hebben hiervoor al 100 miljoen dollar bij beleggers aangetrokken.

Bitcoin ETP product slaat aan

Er zijn diverse manieren om exposure te hebben aan de asset bitcoin. De meest directe manier is om echte bitcoin te kopen bij een beurs of brokers en dat in eigen beheer te bewaren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar de financiële markten ontwerpen steeds meer producten. Het doel is om mee te liften op de (toekomstige) prijsstijging zonder je zelf bitcoin hoeft te kopen of te bewaren. Handelaren kiezen cdan voor futures, opties en swaps.

Daarnaast zijn er fondsen, die beursgenoteerd zijn. Institutionele investeerders ontvangen een fiscaal voordeel als ze hun geld steken in fondsen zoals het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Maar er zijn ook zogenaamde Exchange Traded Products (ETP), een paraplunaam voor deze beleggingsproducten. De meest bekende variant is de Exchange Traded Fund (ETF). Maar ook actieve fondsen, certificaten en garantiebewijzen vallen onder de naam ETP.

Een van de bekendere aanbieders is Van Eck. In 1955 in New York opgericht door de Nederlander John van Eck. De beheerder heeft ruim 50 miljard euro onder beheer en het Europese hoofdkantoor staat in Amsterdam. Ook binnen de bitcoin industrie zou zij één van de aanbieders van ETP’s.

Met een ETP koop je een afgeleid waardepapier met bitcoin als
onderliggende waarde. Je bent wél blootgesteld aan de prijsontwikkeling van BTC, maar alle rompslomp is uitbesteed aan in dit geval Van Eck. Bank Frick in Liechtenstein bewaart de private keys.

Het zijn vooral vermogende individuen, family offices maar ook beleggingsfondsen en beursgenoteerde bedrijven die interesse hebben in dergelijke producten.

In dit interview voor Hup Bitcoin met Martijn Rozemuller, managing director Europe bij Van Eck, legt hij uit wat de voordelen zijn van een Bitcoin ETP.

Bitcoin ETF

Van Eck is ook één van de partijen die graag een Bitcoin ETF op de Amerikaanse markt willen brengen. Daartoe hebben ze onlangs opnieuw een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Tot nu toe vindt de beurswaakhond een ETF te risicovol omdat de marktwaarde van Bitcoin nog te klein is en daarvoor gevoelig voor koersmanipulatie. Ook is een deel van beurzen nog niet volledig gereguleerd volgens de westerse standaarden.

Concreet krijgt de markt met een ETF een handelsticker waarmee het een aandeel kan verwerven in dit indexfonds, die de prijs van bitcoin volgt. Het is door de bank genomen een goedkoper product dat bijvoorbeeld het trust fonds wat Grayscale aanbiedt.

Poll

Ik zou ook in een Bitcoin ETP willen beleggenLees meer over:
ETP

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...