Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

NAVO-chef Rutte schokt met 5 procent defensieplan: redt Bitcoin Nederland?

NAVO-top in Den Haag: kan Bitcoin Nederland’s defensie redden?

NAVO-chef Rutte schokt met 5 procent defensieplan: redt Bitcoin Nederland? 2099

NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte gooit een bommetje: lidstaten, waaronder Nederland, moeten hun defensie-uitgaven verdubbelen naar 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Wat betekent dit voor ons land? En kan Bitcoin een slimme oplossing bieden in deze dure tijden?

Rutte’s plan: van 2 naar 5 procent

Mark Rutte, sinds kort secretaris-generaal van de NAVO, wil dat lidstaten hun defensie-uitgaven verhogen naar 5 procent van hun bbp, meldt persbureau Reuters.

Dat is een flinke sprong: nu is de norm nog 2 procent. Van die 5 procent moet 3,5 procent direct naar defensie gaan, zoals wapens en troepen. De resterende 1,5 procent gaat naar zaken waar defensie baat bij heeft, zoals cyberveiligheid en betere wegen en bruggen voor troepenverplaatsingen.

Rutte lijkt een compromis te zoeken tussen de eisen van de Amerikaanse president Donald Trump en wat Europa en Canada haalbaar vinden. Trump is al jaren boos dat veel NAVO-landen de huidige 2 procent-norm niet halen, terwijl de VS het grootste deel van het NAVO-budget betaalt. In januari eiste Trump een norm van 5 procent. Voor Nederland betekent dit tientallen miljarden euro’s extra voor defensie.

Zorgen over de kosten

De oorlog in Oekraïne en Russische agressie hebben de roep om meer defensie-uitgaven binnen de NAVO aangewakkerd. Rutte zelf sprak vorig jaar al over een norm “ten noorden van” 3 procent. Maar vooral Zuid-Europese landen zeggen dat 5 procent onbetaalbaar is. Experts twijfelen ook of de defensie-industrie zo’n grote vraag aankan.

De EU geeft Europese NAVO-landen wat ademruimte: lidstaten mogen hun begrotingstekort vier jaar lang laten oplopen tot 4,5 procent van het bbp, in plaats van de normale 3 procent.

Dat extra geld moet wel naar defensie gaan. Van de 27 EU-landen willen 16 hiervan gebruikmaken. Nederland doet echter niet mee. Demissionair premier Dick Schoof zegt dat ons land wel meer wil uitgeven aan defensie, maar eerst de NAVO-top afwacht.

Pas daarna kijkt het kabinet waar het geld vandaan komt—bijvoorbeeld door te bezuinigen op zorg of onderwijs, of door belastingen te verhogen. Dat maakt dit een politiek heet hangijzer.

Spanning rond de NAVO-top in Den Haag

De NAVO-top in juni in Den Haag wordt doorslaggevend. Diplomaten melden dat Trump dreigt weg te blijven als andere lidstaten hun defensie-uitgaven niet flink verhogen. Zonder de leider van de belangrijkste lidstaat is de top bij voorbaat een flop.

NAVO-correspondent Kysia Hekster legt uit: “Rutte probeert met zijn voorstel Trump tegemoet te komen. Maar het blijft spannend of Trump echt naar Nederland komt. Hij is de troefkaart om andere landen onder druk te zetten.”

Er gaan geruchten dat Trump zijn vicepresident Vance stuurt als het hem niet zint. De top zou ook korter duren dan normaal—Trump houdt niet van lange vergaderingen. Een kortere bijeenkomst kan ruzies voorkomen, hopen diplomaten.

Opvallend: Nederland is gastland, maar heeft nog geen besluit genomen over de eigen defensie-uitgaven. “Je zou verwachten dat we het goede voorbeeld geven,” zegt Hekster, “maar het kabinet schuift de beslissing vooruit.”

Kan Bitcoin Nederland helpen?

De sprong naar 5 procent vraagt om enorme investeringen—voor Nederland al gauw tientallen miljarden euro’s. Hier kan Bitcoin een slimme rol spelen. Wat als Nederland een deel van zijn defensiebudget in Bitcoin investeert?

Standard Chartered voorspelt dat Bitcoin in 2025 naar 200.000 dollar kan stijgen, en Larry Fink van BlackRock denkt zelfs aan 700.000 dollar.

Als Nederland nu een deel van die miljarden in Bitcoin stopt, kan dat op lange termijn meer waarde opleveren, waardoor de financiële druk afneemt.

Bernstein voorspelt dat grote instellingen tegen 2029 zo’n 330 miljard dollar in Bitcoin investeren. Als Bitcoin mainstream wordt in overheidsfinanciën, kan dit Nederland helpen om de kosten van Rutte’s plan te dragen.

Denk aan een toekomst waarin defensie-uitgaven deels in Bitcoin worden betaald—een slimme manier om waarde te behouden in onzekere tijden.

Een cruciale tijd voor Nederland en de NAVO

De NAVO-top in Den Haag zal bepalen of Rutte’s plan slaagt. Voor Nederland betekent dit een lastige keuze: waar halen we tientallen miljarden vandaan?

Bitcoin kan een onverwachte oplossing bieden door waarde te creëren op de lange termijn. Misschien zien we straks een NAVO die niet alleen sterker is, maar ook financieel slimmer—met Nederland als voorloper.

Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland

Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland

  • Dutch Blockchain Week 2025: 19-25 mei in Amsterdam.
  • Sprekers: Europese Commissie, BitMEX, Tether, ABN Amro, DNB.
  • Bitcoinmagazine.nl: Hoofdmediapartner met exclusieve updates.
  • Koop je DBW friend ticket met maar liefst 30% korting!

 

Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Immanuel Rodulfo

Immanuel J. Rodulfo is specialist in digitale marketing en communicatie. Hij brengt ruim vijftien jaar ervaring mee en richt zich op de strategische toepassing van blockchain en Bitcoin. Immanuel maakt complexe technologie helder en toegankelijk. Zijn analyses zijn feitelijk, scherp en begrijpel...

Array
(
    [0] => 221166
    [1] => 220026
    [2] => 221387
    [3] => 220613
    [4] => 220110
)