Nederlanders betrokken bij diefstal van €24 miljoen aan Bitcoin (BTC)

806 totale weergaven

Vijf mannen en één vrouw zijn eerder deze week opgepakt wegens een onderzoek naar €24 miljoen aan gestolen bitcoin (BTC). De arrestaties vonden plaats in Groot-Brittannië, Amsterdam en Rotterdam. Dat meldt Europol in een persbericht.

In totaal zijn er zes mensen tegelijk opgepakt. Volgens de NOS gaat het waarschijnlijk om twee Nederlanders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Samenwerking

De Britse South West Regional Cyber Crime Unit (SW RCCU), Nederlandse politie en Europol werkte samen om de arrestaties en het onderzoek tot een goed einde te brengen. De criminelen bouwde bepaalde crypto websites na om zo de slachtoffers in de val te lokken. Om welk handelsplatform(en) het gaat is niet duidelijk.

De aanpak van de dieven is wel bekend. Ze bouwen een website na met een URL die net wat anders is dan het origineel. Een typfoutje is immers zo gemaakt. Wanneer je even snel bitcoinmagazine.nl intikt kan daar een foutje in zitten. Dat geldt ook voor de websites bij beurzen.

Gebruikers dachten gewoon in te loggen bij een cryptobeurs, terwijl in werkelijkheid hun accountgegevens werden gestolen. Zo konden de cybercriminelen minstens 4000 slachtoffers maken. Volgens Europol blijft het aantal groeien.

Onderzoek

De arrestaties vonden allemaal tegelijk plaats en er ging 14 maanden aan onderzoek aan vooraf. De Britse en Nederlandse autoriteiten hielden meetings op het hoofdkwartier van Europol om hun plannen uit te stippelen.

Overheden zitten niet stil

Europol en de Nederlandse autoriteiten werken wel vaker samen. In mei rolde de FIOD en Europol samen een bitcoin mixer op. Bestmixer werd gebruikt voor het witwassen van geld. Met een mixer kun je jouw bitcoin ‘schoonmaken’.

Dat hoeft overigens niet wat negatiefs te zijn. Privacy is nog steeds een recht, dus het is niet verboden om jouw net gekochte bitcoin anoniem(er) te maken. Toch zijn veiligheidsdiensten bezig met het sluiten van dit soort ondernemingen.

Een ander leuk weetje: Europol heeft intern een simulatiegame gelanceerd om opsporingsambtenaren te trainen in het ontdekken van criminaliteit in de wereld van bitcoin en andere cryptomunten.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...